Краса

5 психологічних хитрощів для успішного схуднення

Уяви ситуацію: ти вирішила покращити фігуру, почала їсти здорову їжу, вчасно лягала спати… А через кілька тижнів (а то й днів) перестала. Мало часу. Багато стресу. Втома. Відволікання. Та чи мало причин! Це не означає, що ти слабка, не можеш себе контролювати? Ні. Чи можна якось досягти бажаного і не відступити? Так!

Фахівці вважають, що якщо ти хочеш змінити життя (правильно харчуватися, займатися спортом), потрібно сформувати звичку. Причому одну, а не п’ять штук одразу! На це йде як мінімум 21 день, але може розтягнутися і на рік. А якщо постійно змушувати себе чинити правильно по всіх напрямках, незабаром у тебе закінчаться сили — і доведеться все кинути. Ось як можна додати нову корисну звичку у своє життя.

1. Оціни бажання

Наприклад, ти сидиш увечері та медитуєш на шматок піци. Бажання з’їсти її входить у конфронтацію з бажанням схуднути. Подумай, що й чому ти відчуваєш. Може, це стрес, нудьга, тривога, а не бажання з’їсти саме цей шматочок піци? Чи є щось, що покращить твій настрій швидше і без почуття провини? Скажімо, дзвінок подрузі чи гарний фільм. А піца поступиться місцем салату. У будь-якому випадку з чималою часткою ймовірності ти зможеш прийняти «здоровіше» рішення.

2. Зміни напрямок думок

Багато людей, які позбулися десятків, а то й сотні кілограмів за допомогою хірургії, не можуть подолати постійного бажання їсти. Але ті з них, хто вчиться насолоджуватися новим тілом та його можливостями (як мінімум у плані пересування), намагаються більше гуляти та частіше замінювати цукерки яблуками. Коли навчишся переналаштовувати думки на бажання з’їсти щось корисне, простіше позбавитися зайвої ваги.

3. Уяви свою мету

Більшість людей між великою нагородою потім та маленькою зараз виберуть маленьку. Але дослідження показують, що уявляючи майбутню фігуру, легше її досягти. У ході одного експерименту ті, хто бачив себе більш тренованим чи вгодованим в залежності від дотримання здорового способу життя, займалися спортом активніше, ніж ті, кого не просили включати уяву. Фахівці рекомендують робити колажі та мотивуючі малюнки, щоб з великим бажанням займатися покращенням власного тіла.

4. Перестань боротися із собою

Одна з найбільших проблем, пов’язаних із силою волі, це те, що доводиться представляти кожен вибір як боротьбу між собою та ідеалом. І виграють у ній мало хто. Думка на кшталт «Нічого не станеться, якщо я з’їм пару чіпсів» швидко перетворюється на «Якщо вже почала, можна доїсти пачку до кінця». Тут важливо, щоб тіло та мозок працювали разом і зосередилися не на тому, що їм не можна, а на тому, що можна з’їсти.

5. Більше позитиву

Важлива частина формування звички – нагородження. Якщо ти даєш нагороду за поведінку, мозок виробляє дофамін, що підвищує бажання повторити успіх.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

21 годину тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

22 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому