Здоров'я

Не лише цукор: 5 продуктів, які викликають карієс

Вважається, що проблеми із зубами виникають через солодощі, адже цукор провокує ріст хвороботворних бактерій. Однак інші продукти також впливають на розвиток карієсу — особливо, якщо ти занадто часто їх їси і після цього не чистиш зуби.

Карієс – це завжди неприємно. Тим більше, якщо врахувати, що в більшості випадків його можна уникнути: якщо часто чистити зуби або полоскати рот і їсти менше продуктів, які сприяють розвитку патогенного середовища в ротовій порожнині.

Вважається, що головним провокатором розвитку карієсу є цукор. І хоча це дійсно так, не варто забувати про інші категорії продуктів, які так само серйозно впливають на здоров’я зубів.

Солоні снеки

Як і цукор, надмірне споживання солі впливає на здоров’я емалі. Особливо, якщо ця сіль міститься в хрустких снеках, які не несуть нічого корисного для організму.

До речі, є думка, що сіль благотворно впливає на карієс і можна чистити зуби з додаванням солі на щітку. Робити це вкрай небезпечно: адже сіль — твердий абразив, і замість зміцнення вона може посилити руйнування зубної емалі.

Кава

Важливо, що не сама кава шкодить здоров’ю рота. Але якщо ти п’єш дуже гарячий напій і додаєш до нього цукор чи молоко, так провокуєш розвиток мікроушкоджень зубної емалі.

Цитруси

В апельсинах, лимонах та інших цитрусових міститься дуже багато кислот. Це може послаблювати захисні властивості емалі і спричиняти утворення карієсу.

Сухофрукти

В’язка їжа – благотворне середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Саме тому після перекушування сухофруктами слід хоча б ретельно прополоскати рот. Іноді їх частинки важко видалити без зубної щітки!

Білий хліб

У хлібі та випічці міститься дуже багато крохмалю, тому при пережовуванні його дрібні частинки прилипають до зубів – причому у вкрай важкодоступних місцях. Краще віддавати перевагу цільнозерновим продуктам. І, звичайно ж, не забувати про своєчасну гігієну ротової порожнини.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

5 простих та ефектних варіантів для спекотної погоди

Розповідаємо, як виглядати стильно та охайно, навіть коли на вулиці панує по-справжньому африканська спека! Це…

21 годину тому

5 наймодніших ідей манікюру у літніх тонах

Яскраві відтінки лаків для нігтів чудово поєднуються з бронзовою засмагою на шкірі! Ми підібрали найефектніші…

22 години тому

Як правильно обрати коротку стрижку жінці 50+: поради стиліста та готові ідеї зачісок

Переступивши рубіж у 50 років, жінка вже точно знає, що їй пасує, а від чого…

2 дні тому

Манікюр по грецьких мотивах – найпопулярніший тренд цього літа та приклади, які можна повторити

Цей манікюр однозначно очолює список літніх нейл-трендів! У соцмережах можна знайти сотні варіантів грецького манікюру.…

2 дні тому

Чому тобі варто обходити стороною звичайних акваріумних рибок: шокуючий факт

Кожен знайомий із акваріумними рибками, які відомі своєю здатністю заспокоювати, приносити радість і відпочинок. Якщо…

2 дні тому

Чому куріння та рак взаємопов’язані і через який час організм відновлюється після відмови від паління

Вплив паління на ризик виникнення злоякісних пухлин вивчено досконало – у цьому медики не сумніваються.…

2 дні тому