Здоров'я

Що робити, якщо ви отримали сонячний опік: головні правила

Всі ми знаємо, що необхідно приймати сонячні ванни обмеженими проміжками і обов’язково користуватися санскрином щоразу, коли ми виходимо на пляж або просто на прогулянку під літнім сонцем. Але, на жаль, іноді ми нехтуємо цими важливими правилами і, логічно, отримуємо сумний результат – сонячний опік. Шкіра червоніє, покривається скоринкою, а в найважчих випадках з’являються пухирі, свербіж, слабкість і головний біль. У такі моменти шкіра потребує особливого догляду, який допоможе впоратися з отриманою від сонця травмою.

  • Як тільки ви виявили почервоніння або відчули печіння, відразу йдіть у тінь або прикрийте пошкоджену ділянку шкіри одягом.
  • Щоб загальмувати розвиток запального процесу, охолодіть шкіру за допомогою холодного компресу: це може бути змочений прісною водою рушник, гель з алоє (або сік самої рослини) або будь-який охолоджуючий лосьйон (головне — не на спиртовій основі). Також можна прийняти холодну ванну (сильні струмені душу можуть нашкодити і без того травмованій шкірі).
  • Нанесіть на обгорілу ділянку крем з пантенолом, екстрактом алоє або будь-яким іншим заспокійливим компонентом, щоб зволожити шкіру. Від засобів на основі олій краще відмовитися – вони створять на шкірі жирну плівку, яка не дасть волозі випаруватися і посилить запалення (це стосується й відомого народного засобу – сметани).
  • Після отримання сонячних опіків організм страждає на зневоднення, тому необхідно пити більше рідини: воду або зелений чай. Це прискорить регенерацію тканин та очистить організм від токсинів.
  • Не надягайте тісний одяг після отримання опіку: тканина дратуватиме пошкоджену шкіру і може спричинити вторинну інфекцію. Найкращим рішенням на період лікування стануть вільні сукні або модний піжамний костюм з натуральних тканин, які дозволять шкірі дихати – наприклад, бавовни або льону.
  • До повного одужання уникайте потрапляння на шкіру прямих сонячних променів. Якщо ж вам потрібно вийти на вулицю під пекуче сонце, обов’язково нанесіть сонцезахисний крем (не на хімічній основі) і оновлюйте його кожні 2 години.
  • Найпоширеніша помилка – скрабування шкіри. Якщо зазвичай скраб дозволяє позбутися дрібних лущень, то у випадку з опіком він тільки посилить ситуацію і завдасть травмованій шкірі ще більшої шкоди. Не використовуйте засоби з частинками, що відлущують (навіть м’якими), кислотами, отдушками, лідокаїном і бензокаїном у складі – вони можуть стати причиною подразнення.
  • Віддирати шкіру самостійно теж не рекомендується, так як це сповільнить процес відновлення. Щоб швидше позбутися неприємних лущень, частіше зволожуйте шкіру кремом з пантенолом та антиоксидантами (вітамін С або Е).
  • Не наносьте на шкіру засоби для макіяжу. Так, обличчя з сонячним опіком виглядає не зовсім привабливим, але варто перечекати цей момент без втручання косметичних продуктів. Тональні засоби або BB-креми можуть посилити запалення та викликати алергічну реакцію, шкіра виглядатиме ще гірше, і відновлення затягнеться надовго.
  • Якщо стан погіршився, а на шкірі з’явилися висипи або бульбашки, то обов’язково зверніться до лікаря.
Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

18 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

20 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому