Лайфстайл

У чому користь мікрозелені і за що її люблять нутріціологи

Мікрозеленню називають дуже молоді пагони рослин, зрізані на етапі утворення перших листочків. Цим вона відрізняється від проростків, які зазвичай збирають ще раніше – практично одразу після проростання насіння. Для вирощування мікрозелені здебільшого беруть не бобові та зернові, а трави, деякі види салатів, коренеплодів, а також хрестоцвітні – різні сорти капусти.

Вирощувати мікро-зелень почали ще у 80-х роках минулого століття, проте популярність вона набула відносно нещодавно. Багато в чому цьому сприяв її максимально естетичний зовнішній вигляд: маленькі паростки чудово виглядають на фотографіях в Instagram-аккаунтах відомих ресторанів та фітнес-блогерів.

Крім фотогенічності, мікрозелень може похвалитися високою харчовою цінністю, за яку її так шанують нутріціологи. У момент, коли паросток зрізають, він перебуває у стадії активного зростання, тобто. концентрація корисних речовин у ньому максимальна.

Молоді пагони — справжнє джерело антиоксидантів: вони багаті на каротиноїди, вітамін С і поліфеноли. Всі вони необхідні для захисту організму від пошкоджень вільними радикалами, запобігання запальним реакціям, уповільненню старіння та захисту організму від згубного впливу ультрафіолетових променів. Крім того, вітамін С стимулює вироблення колагену та гіалуронової кислоти та дарує шкірі природне сяйво. Мікрозелень також багата на різні мікроелементи — серед них магній, мідь, калій, цинк і залізо. Вони необхідні для здоров’я серцево-судинної системи, нормальної когнітивної функції та зміцнення імунітету.

Як ви могли здогадатися, за такого вражаючого складу, мікрозелень практично не містить калорій, а значить вона – ідеальна складова корисного раціону. Ще одна перевага мікрозелені – її делікатний смак. Він менш різкий, ніж у звичайної зелені, але при цьому добре відчувається.

Купуйте в магазинах готові мікси із мікрозелені або створіть свою неповторну комбінацію. В силу високої популярності продукту, на ринку можна знайти різні види паростків: від запашного чебрецю і орегано до буряків і моркви. Додайте пагони в салати, сандвічі, смузі, прикрашайте нею гарячі та холодні страви і не бійтеся експериментувати.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Професор розповів, як смартфони створили «нищівну кризу» для психічного здоров’я дітей

Народжені після 1995 року, стверджує професор Нью-Йоркського університету Джонатан Хайдт у своїй новій книзі, були…

4 хв. назад

Домашній крем-сир: рецепт приготування

Роблячи бутерброди, хочеться, щоб і смачно було, і корисно. Тому замість майонезу спробуйте приготувати крем-сир.…

25 хв. назад

Секрети вирощування квасолі: тонкощі температури

Квасоля — цінний продукт: за кількістю білка вона не поступається м'ясу. Тому її з задоволенням…

55 хв. назад

Гуморист Володимир Жогло отримав відмову від військкомату: «В мене купа болячок, я навіть їх всі не згадаю»

Відомий український гуморист Володимир Жогло чесно відвідував військкомат та проходив ВЛК. Про це він розповів…

2 години назад

Ірина Федишин зустрілась з Валерієм Залужним: мета зустрічі та фото колишнього головнокомандувача ЗСУ

Українська співачка Ірина Федишин опублікувала світлину з Валерієм Залужним. На ній можна побачити, як зараз…

2 години назад

Спортсмени назвали інгредієнт для вафель, який забезпечить білком на цілий день

Спортсмени підраховують білки, а інші просто мають бажано смачно поїсти та урізноманітнити, наприклад, сніданки. Приготуйте…

3 години назад