Здоров'я

Визнач, що заважає тобі схуднути: медичний чи психологічний фактор

Всі ми хочемо бути здоровими, стрункими та красивими. Однак зайва вага часто відмовляється йти, незважаючи на всі зусилля. Що ж заважає нам схуднути?

Існує кілька причин, що впливають на процес зниження ваги: це і медичні, і психологічні фактори, і наші звички, і спосіб життя, який ми ведемо.

Медичні фактори

Від стану здоров’я залежить наш зовнішній вигляд: колір обличчя, стан волосся, і, звичайно ж, фігура. Однак не всі захворювання ми можемо виявити відразу, деякі з них здатні залишатися непомітними довгі роки. Через це іноді ми довго і безрезультатно боремося з видимими наслідками захворювання (зайвою вагою), не звертаючи уваги на причину.

Гормональні проблеми

Відомо, що ожиріння не завжди є наслідком «нездорового» харчування та сидячого способу життя. Причиною надмірної ваги можуть стати захворювання ендокринної системи, внаслідок яких порушується гормональний баланс в організмі. Гормональний дисбаланс загрожує нам не лише проблемами з вагою, а й серйозними порушеннями у діяльності всіх систем організму (серцево-судинної, травної та інших).

Симптомами гормональних проблем можуть бути:

  • Збільшення маси тіла без видимих причин
  • Різке зменшення ваги при підвищеному апетиті
  • Підвищена пітливість, стомлюваність
  • Надмірне зростання волосся на тілі, підвищення жирності шкіри, вугрі
  • Підвищення артеріального тиску до високих показників
  • Різке погіршення зору, головний біль
  • Свербіж шкіри, постійна спрага, сухість у роті (при цукровому діабеті).

    Тому при виникненні проблем із зайвою вагою перше, що необхідно зробити – це пройти медичне обстеження, щоб у разі потреби вчасно розпочати лікування та «не запустити» ситуацію.

«Важка» спадковість

Крім вищеописаних гормональних причин, існує також і генетична схильність до зайвої ваги. Якщо твої батьки, бабусі чи дідусі страждали від повноти, то в тебе, звичайно, набагато більше шансів зіткнутися з тими самими проблемами, ніж у твоєї подруги, родичі якої мають атлетичну статуру. Проте схильність – це ще не вирок. Багато генетичних особливостей дуже залежить від середовища, в якому ми живемо. Так, наприклад, якщо з низки причин навіть схильна до зайвої ваги людина не має можливості добре харчуватися (регулярно недоїдає), при цьому відчуває стреси і великі навантаження, то погладшати їй навряд чи вдасться. У той же час абсолютно незалежно від спадковості знайти проблеми з повнотою може кожен, хто зловживатиме прийомами їжі (переїдати, часто їсти жирні, калорійні продукти і т.д.). Так що висновок напрошується лише один: при генетичній схильності до зайвої ваги необхідно більш уважно ставитися до свого раціону харчування та рівня активності – збалансоване меню та регулярні фізичні навантаження допоможуть «перемогти» навіть «тяжку» спадковість.

Психологічні фактори

Але буває і так, що зі здоров’ям все гаразд, проте схуднути все одно не виходить. Випробовані всі методи від самих модних дієт до виснажливих занять у спортзалі, а результату або нема, або він зовсім незначний. Деякі психологічні труднощі також можуть бути причиною, які перешкоджають схудненню.

Мотивація

Ми сідаємо на дієту з різних причин (всі подруги до літа худнуть, сукня стала малою або в цілому тому, що з юності незадоволені собою і обмеження в їжі вже стало звичкою). Однак внутрішньої переконаності в тому, що нам дійсно це потрібно, як правило, немає. Тому немає чіткого плану дій. Через це всі заходи щодо досягнення ідеальних форм проводяться дуже непослідовно: тиждень їм тільки овочеві салати і бігаю вранці, потім йду в гості та наїдаюся від душі та влаштовую тижневу перерву у заняттях спортом – крок уперед і два назад.

Тільки в тому випадку, якщо ми точно знаємо, навіщо нам потрібно скинути зайві кілограми, ми можемо розраховувати на успіх. Тому треба починати з визначення мети: навіщо мені худнути? Як тільки відповідь буде знайдена і, головне, внутрішньо схвалена, з’являться й сили для досягнення бажаного результату.

Емоційний стан

Від нашого настрою дуже багато залежить. Особливо в умовах стресу (багато з нас у період підвищених емоційних навантажень починають їсти солодощі, випічку або просто переїдають). Так зване «заїдання стресу», з одного боку, допомагає трохи зняти напругу та розслабитися, проте, з іншого боку, дуже шкодить здоров’ю (причому не лише фізичному, а й психологічному). Важливо навчитися піднімати собі настрій не лише гарним та смачним тістечком чи шоколадкою. Необхідно знайти альтернативні способи (наприклад, можна прийняти розслаблюючу ванну, прогулятися парком або зайнятися спортом). Якщо ж нічого, крім гастрономічних насолод, не може втішити тебе у скрутну хвилину, має сенс звернутися за консультацією до професійного психолога. Він допоможе знайти справжню проблему такої поведінки і, відповідно, впоратися з нею.

Спосіб життя

Наші щоденні звички поряд із медичними та психологічними факторами дуже сильно впливають на нашу вагу. Так надмірній масі тіла сприяють:

  • хронічне недосипання
  • надто швидке споживання їжі
  • фастфуд
  • знижена фізична активність, сидячий спосіб життя
  • шкідливі звички
  • непослідовність (сьогодні правильно харчуюсь і вчасно лягаю спати, завтра до 4 ранку дивлюся телевізор, їм бутерброди чи кекси тощо)

Одним словом, для того, щоб набути хорошої фізичної форми недостатньо одноразових акцій («посидіти» два тижні на дієті або купити абонемент у спортзал на місяць). Необхідно постійно вести здоровий спосіб життя, регулярно проходити медичне обстеження та уважно ставитись до свого психологічного стану.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

2 дні тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

2 дні тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

3 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

3 дні тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

3 дні тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

4 дні тому