Фітнес

Експерти розповіли, що буде, якщо відмовитись від вуглеводів

Найчастіше вуглеводів бояться як вогню, даремно вважаючи, що вони є вірним шляхом до зайвої ваги. Звичайно, харчуючись одними вуглеводами, набрати пару зайвих кілограмів, легше, ніж якщо їсти одні білки, але не варто забувати, що вуглеводи – незамінні для здоров’я нашого організму елементи. Експерти з виданння Baazar розповіли, що буде з організмом, якщо перестати їсти вуглеводи і чим це може бути небезпечним для здоров’я.

Почнемо з того, що вуглеводи бувають швидкі та повільні. Перші нічого, крім різкого стрибка цукру в крові, вам не дадуть. До швидких вуглеводів відносяться білий цукор, шоколад, цукерки та, між іншим, фрукти. Ось від цих продуктів (за винятком останніх — там, крім цукру, міститься багато корисних речовин) цілком можна відмовитися.

Повільні (або складні) вуглеводи перетравлюються довго, на цукор у крові сильно не впливають, а енергією заряджають на півдня. Найкраще джерело повільних вуглеводів – цільнозернові продукти. Крім складних вуглеводів, цільне зерно містить широкий спектр різних поживних речовин, необхідних нашому організму.

Чим небезпечна повна відмова від вуглеводів? Серйозними порушеннями у роботі організму. Вуглеводи потрібні практично кожному процесу, що у ньому протікає. Без вуглеводів насамперед постраждає мозок, оскільки його діяльність без глюкози неможлива. А звідки організм бере глюкозу? Тільки із вуглеводів. Тривала відмова від них спричинить проблеми з концентрацією, зниження пам’яті та працездатності, а в перспективі може стати причиною розвитку когнітивної дисфункції.

Глюкоза потрібна не лише мозку. Її молекули служать найефективнішим паливом – джерелом тепла та енергії, що забезпечує нормальний перебіг усіх життєвих процесів. За великим рахунком, основна мета нашого харчування, травлення, засвоєння та обмін речовин полягає в тому, щоб забезпечити клітинам організму безперебійне постачання глюкози – у необхідній кількості та протягом цілого дня.

Таким чином, єдині вуглеводи – від яких справді можна відмовитися – це швидкі. Зокрема, рафінований цукор. Вибирайте продукти, в яких, крім вуглеводів, міститься багато клітковини. До таких відносяться овес і кіноа, а також деякі фрукти та ягоди. Клітковина не дасть надлишкам вуглеводів потрапити до крові, а ви отримаєте всі необхідні елементи. І пам’ятайте, що кожен прийом їжі повинен складатися зі збалансованої кількості повільних вуглеводів, білків та корисних жирів. Така комбінація продуктів заряджає енергією та виключає можливість появи дефіциту тих чи інших речовин.

Сергій Пасевич

Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

Городники пояснили, для чого додають господарське мило при обприскуванні городини від шкідників

Ми живемо в такий час, що вже мало хто обходиться без обприскування кущів, дерев, городини…

4 години назад

Як приготувати яскравий святковий салат без майонезу: мало хто знає фішку заправки

Пройшли ті часи, коли майже всі салати заправлялися майонезом. Зараз навпаки – більше цінуються салати,…

4 години назад

Городники пояснили, чому гірчить листя салату: знають лише досвідчені

Салат – одна з небагатьох рослин, яким не потрібно багато сонячного світла, високих температур. Здається,…

5 години назад

Альону Савраненко, більш відому як реперка Alyona Alyona, помітили з бойфрендом

Альону Савраненко, більш відому як реперку  Alyona Alyona, прихильники побачили з бойфрендом. Цією інформацією поділився…

5 години назад

Кулінари розповіли, щоб смажена картопля не прилипала до сковорідки: поради на вагу золота

Мало хто з нас не любить смажену картопельку. І дольками, і соломкою, і кільцями, а…

6 години назад

Городники розповіли, які найкращі сусіди картоплі: «зальотних» шкідників не буде

Не секрет, що від близького сусідства деяких рослин одні ростуть краще, а інші, навпаки хиріють…

6 години назад