Фітнес

5 речей, які не варто робити перед пробіжкою

Хоча б мінімальна 20 – хвилинна пробіжка допомогає тримати тіло в тонусі, збільшує витривалість, зміцнює імунітет, покращує настрій та допомагає відволіктися від роботи та негативних думок.

Але є речі, які робити перед пробіжкою категорично заборонено — і часто помилки роблять не лише новачки, а й досвідчені бігуни. Тут ми зібрали п’ять основних речей, яких слід уникати перед біговим тренуванням.

Статична розтяжка

Дослідження показують, що статична розтяжка – не найкраще рішення для бігуна. Мязи краще розігріються, якщо робити динамічну розминку. Статичне розтягнення протягом 30-60 секунд подовжує м’яз, але при цьому також впливає на сигнали між м’язом та мозком, викликаючи захисний рефлекс, який запобігає надмірному розтягуванню м’яза. Отже, м’язи стають заблокованими і не можуть скорочуватися з потрібної силою. Цей рефлекс на короткий час знижує силу та потужність м’язів. Під динамічною розминкою мається на увазі рух м’язів у широкому діапазоні рухів, що імітують біговий рух.

Занадто великий прийом їжі

Це може здатися очевидним, але все-таки: не варто занадто щільно їсти прямо перед пробіжкою. Справді, для бігунів важливо збалансовано харчуватися, щоб на заняття спортом вистачало енергії. Але велика тарілка яєчні – навіть при тому, що вона дуже корисна на необхідні поживні речовини – буде не найкращим рішенням за годину до тренування. Шлунок точно не скаже вам спасибі.

Надмірне або недостатнє споживання води

Не варто впадати в крайнощі. Про зневоднення під час бігу було так багато сказано, що деякі бігуни вживають надмірну кількість рідини, що також є небезпечно. Щоб не перестаратися, краще пити воду протягом дня — у середньому доросла людина повинна випивати близько двох літрів. Відмова від кофеїну або енергетичних напоїв також може бути у ваших інтересах, тому що кофеїн може спричинити почастішання пульсу. Напої, що містять занадто багато цукру, можуть підняти рівень цукру в крові, що може дати вам тимчасовий приплив енергії, за яким послідує великий збій, коли рівень цукру різко впаде.

Ви не прислухаєтеся до свого тіла

Не перестарайтеся і навчиться прислухатися до свого організму. Якщо ви відчуваєте значну слабкість чи втому, візьміть вихідний. Залежно від вашого віку та історії здоров’я також розумно було б включити крос-тренінг у свій розпорядок дня на додаток до бігу. Фітнес та біг мають бути з вами протягом усього життя. Не поспішайте та з’ясуйте, що найкраще підходить саме для вас.

Неправильний вибір спортивної форми

Вибір правильної форми має бути у вас у пріоритеті. По-перше, якщо одяг виконаний з неприємних до тіла матеріалів і погано на вас сидить, це відволікатиме від тренування і псувати настрій. По-друге, неякісні та незручні речі та взуття можуть призвести до травм та дискомфорту. Тому до вибору спортивної форми варто підходити відповідально.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Що робити, якщо столовий буряк зійшов погано: швидка допомога

Буває, що посіяний буряк сходить латками: тут густо, а там пусто. Щоб не було цих…

4 години назад

Як приготувати капустяні котлети: дешево і смачно

Якщо після свят вам захочеться чогось легкого, приготуйте капустяні котлети. Це швидко, дешево в смачно.…

5 години назад

Ефективний спосіб сіяти кукурудзу: проросте вся 100%

Кукурудза – теплолюбна рослина. Тому її варто садити, коли надворі вже є стабільне тепло, а…

5 години назад

Як зробити тонкий лаваш, як пелюстка: лише 4 інгредієнти

Зараз багато страв готують з використанням лавашів. Звичайно, можна його купити, але ж самому можна…

6 години назад

Скільки разів потрібно підгортати картоплю, щоб збільшити у 3-4 рази врожай

Картопля любить постійний догляд, тільки тоді вона може порадувати щедрим урожаєм. І цей догляд полягає…

6 години назад

Як приготувати грибний паштет з ніжним смаком: «родзинка» в одному інгредієнті

Грибний паштет чудово смакує на сніданок та перекус. Будьте впевнені, що всі залишаться задоволені такою…

7 години назад