Лайфстайл

Яка користь для дерев і овочів від апельсинових шкірок

Багато дачників активно використовують апельсинові шкірки у саду. Вони зможуть стати чудовим натуральним добривом.

В універсальності застосування цей засіб не поступається цибулі чи часнику.

Подробиці

Використання як добрива

У шкірці цитрусових багато корисних речовин, тому вони позитивно впливають на розвиток рослин. Ці речовини необхідні всім рослинам на дачній ділянці.

Якщо ви плануєте використовувати апельсинову шкірку як добрива, її необхідно просто закопати в землю на глибину до 5 сантиметрів. Або розмішайте шкірку блендером у воді. У такому вигляді органіка засвоїться набагато швидше.

Деякі дачники стверджують, що такі підживлення підвищують кислотність ґрунту, але це не так. Щоб змінити рівень pH на ділянці, знадобиться не одна тонна апельсинових шкірок. Її можна закласти в траншею в процесі облаштування теплих грядок.

Шкірка в компості

До найшвидшого та найзручнішого способу використання апельсинової шкірки відносять її компостування. Перед додаванням шкірки в компостну яму її потрібно попередньо подрібнити.

Якщо робите компост відповідно до правил, то разом із апельсиновою шкіркою потрібно додати до складу траву або гній. Якщо над створенням компосту працюють черв’яки, цей інгредієнт використовувати не рекомендується.

Відлякування мурах

Мурашкам не подобається запах апельсинів, тож цим користуються дачники. Спочатку з цедри необхідно приготувати рідку кашку. Для цього потрібно подрібнити шкірку з 2-3 апельсинів у блендері. У готову суміш потрібно додати склянку теплої води.

Потім цю субстанцію виливають на мурашник. Цю процедуру потрібно повторити за тиждень. Після проведення обробки комахи покинуть вашу ділянку.

Настої проти шкідників

У мандариновій та апельсиновій шкірці міститься лемонен. Ця речовина здатна руйнувати захисний покрив деяких шкідників. Дачники, які не хочуть використовувати хімічні речовини, готують із апельсинових шкірок спеціальні настоянки для боротьби з шкідниками. До найпоширеніших варіантів приготування настоїв відносять:

  1. 100 г лимонних шкірок потрібно настояти в 1 літрі води протягом 3-4 днів.
  2. 350 г шкірок замочують у теплій воді до повного набухання. Потім все перемішують блендером та поміщають у літрову банку. Готову суміш зазвичай настоюють протягом 5 днів. Після цього настій проціджують та розводять у відрі води. Цей склад чудово підходить для обприскування рослин.
  3. Подрібніть шкірку з 2-3 апельсинів та залийте теплою водою. Після цього все подрібнюють блендером. Потім додайте 2 літри води. При необхідності до складу можна додати трохи мила для кращого прилипання.

Ці настої добре підходять для боротьби з різними шкідниками на ділянці. Обприскування зазвичай проводять від 3 до 5 разів. Кількість обприскування залежить від ступеня ураження.

Сухі шкірки можна використати для того, щоб розпалити мангал або камін. Вони добре горять і видають приємний запах. Сидіти біля такого ароматного вогнища набагато атмосферніше та приємніше.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Ця приправа зменшує симптоми депресії на 42% лише за 4 тижні

Дослідники з Університету штату Арізона виявили, що у людей із надмірною вагою ця приправа здатна…

1 день тому

Вчені довели, що картопля в мундирі корисніша за рис

Нещодавнє дослідження вчених з Університету Невади показало, що картопля може бути кориснішою за рис, особливо…

4 дні тому

Гімнастика для кишечника: легка розминка, яка допоможе швидко сходити до туалету

Існує багато способів прискорити процес дефекації. Найголовнішими правилами нормального функціонування ШКТ є рекомендована кількість клітковини…

7 днів тому

Краща дієта для шкіри та волосся: як схуднути та залишитися красивою

Для краси волосся та шкіри дуже важливо, щоб меню було різноманітним. Саме збалансоване харчування з…

1 тиждень тому

Не вправи і не дієта: 8 несподіваних способів розігнати метаболізм

Зовсім не обов'язково нарощувати м'язову масу, щоб витрачати більше калорій, адже існують альтернативні методи прискорення…

2 тижні тому

Дієтологи розповіли про 7 головних помилок, які роблять жінки в спробах схуднути

Може здатися, що процес схуднення досить простий: потрібно витрачати більше калорій, ніж отримуєш з їжею.…

2 тижні тому