Здоров'я

6 “ворогів” шлунку, які швидко призведуть до гастриту, діареї та здуття

Про здоров’я шлунка багато хто згадує лише в той момент, коли він починає турбувати, з’являється гастрит, діарея чи закрепи вже стали закономірністю, а здуття не залишають після кожного прийому їжі.

Якщо ж у 20 років могли їсти все і за це нам нічого не було (здоров’я дозволяло), то коли нам за 30-40, то до питань харчування потрібно підходити дуже уважно (якщо, звичайно, ви хочете бути здоровою людиною).

А сьогодні ми поговоримо про 6 головних ворогів для нашого шлунка, які мають 99% людей:

Накидати у шлунок все поспіль

Зазвичай це відбувається тоді, коли нічого заготовленого  в холодильнику немає, а їсти хочеться і ми починаємо “метати” все, що бачимо. Овочі, сметана, салати, м’ясо, риба, супи та інше, тим самим сильно навантажуючи наш ШКТ (шлунково-кишковий тракт).

Така їжа не перетравлюється, а просто йде в жирові клітини для подальшої переробки.

Розміри порцій

Дуже часта помилка, про яку вже сказано чимало. Пам’ятайте, що великі порції за один прийом їжі – найгірше, що взагалі можна вигадати для шлунка. По-перше, для перетравлення такої кількості їжі потрібно кілька годин, а по-друге, за цей час ви ще захочете поїсти і не раз.

Їжа перед сном

Дуже шкідлива практика, на яку страждають багато хто. Їжа вночі практично не перетравлюється, а всі сили організму спрямовані тільки на перетравлення, а мають йти на покращення та оновлення наших клітин.

Брак води

Оскільки всі ми складаємося здебільшого з води, то вода – перше, що необхідно не тільки організму, а й шлунку, травленню для нормальної роботи. Врахуйте, що нестача води сильно загальмує процеси травлення, а засвоєння пройде набагато гірше.

Стрес та заїдання стресу

Останнім часом увійшла в моду звичка “заїдати стрес”. Погано? – з’їж шоколадку! Немає настрою? – Давай смачно поїмо! Звичайно, метод робочий, проте вкрай шкідливий, оскільки в стан стресу ви з’їсте набагато більше, а потім взагалі звикните і вирішуватимете проблему поганого настрою тільки таким шляхом.

Багато солоного, багато солодкого, багато кислого…

Про шкоду вищезгаданих продуктів говорити навіть не варто, оскільки шкода тут вкрай очевидна. Соління, різні страви з гостринкою та багато іншого швидко занапастить травлення і приведуть до гастриту.

Пам’ятайте, що всі звички, що перераховані вище, вкрай шкідливі, від яких не рекомендується, а вимагається відмовитися, тим більше, що це не так вже й складно.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Яким підживленням заборонено поливати огірки

Досвідчені городники уклали невеликий список підживлень, які шкідливі для огірків. Щоб не псувати врожай, від…

47 секунд назад

Основна помилка, яку не варто припускатись при зберіганні яєць

Яйця є одним із найбільш затребуваних продуктів, оскільки ми звикли готувати на їх основі чималу…

30 хв. назад

Попіл на городі: як використовувати

Городники часто стикаються з різними шкідниками, хворобами та бур'янами, які можуть пошкодити чи знищити врожай.…

1 годину назад

Як приготувати смачне і корисне смузі для зміцнення імунітету

Смузі є чудовою стравою, яку можна використовувати як сніданок, легку вечерю і навіть як перекус.…

1 годину назад

Чи можна вирощувати в одній теплиці помідори, огірки та перці: ось які нюанси потрібно врахувати

Вирощування помідорів, огірків та перцю під одним дахом пов'язане з низкою важливих нюансів. Досвідчені городники…

2 години назад

Як правильно тушкувати м’ясо: 4 нюанси, про які потрібно пам’ятати

Тушене м'ясо – це смачно. До того ж воно набагато корисніше, ніж смажене. Але іноді…

3 години назад