Здоров'я

Як банани впливають на імунітет: що чекає на людей, для яких фрукти стали звичкою

Банани – одні з найпопулярніших фруктів у світі. Незважаючи на високу калорійність (96 ккал на 100 г), їх люблять всі.

Про користь та побічні ефекти бананів написано чимало наукових статей. Нещодавні дослідження підтвердили гіпотезу про вплив цих фруктів на імунну систему.

Вчені з’ясували: банани можуть серйозно вплинути на здоров’я людини в її довгостроковій перспективі: їсиш зараз, а думаєш про майбутнє. Виявляється, любов до бананів – це не просто примха, а корисна звичка.

Чим же корисні банани?

– Допоможуть уникнути простудних захворювань та грипу. Доведено: люди, які споживають банани, рідше хворіють на сезонні застуди, грип та ГРВІ. Цим вони завдячують банановому лектину. Так називається особливий тип білка, який неперетравлюється, зв’язуючись з цукром, виявляє високу активність у боротьбі з грипом.

– Зміцнюють імунітет: у них багато вітаміну B6. Нестача вітаміну B6 знижує імунні реакції організму. Слабий імунітет буває рідко у людей, у раціоні  яких є банани. Вчені підрахували, що один плід середнього розміру містить майже 32% вітаміну B6 від добової норми, що рекомендується.

Як свідчать дані Національної медичної бібліотеки, на які посилаються експерти ETNT, цей вітамін, крім користі для імунітету, відіграє істотну роль у створенні нових клітин крові та підтримці лімфатичної системи на належному рівні.

– Допоможуть знизити ризик захворіти на колоректальний рак. Колоректальний рак – одна з найпоширеніших форм онкології. Відповідно до статистики частку цього виду захворювання припадає 11,5% всіх випадків раку. Дієтологи вважають, що включення до меню продуктів, що містять стійкий крохмаль, таких як банани, знизить ризик виникнення та розвитку колоректального раку.

Підвищать імунітет після занять спортом. Банани вважаються ідеальною їжею для спортсменів та людей, захоплених фітнесом. Вони допоможуть підтримати організм та зміцнити імунну систему після тренувань. Якщо зранку їсти банан, не треба думати про протеїновий батончик.

Згідно з дослідженням, дані про яке були опубліковані в науковому виданні PLOS One, у людей, які з’їли банан перед велогонкою на 75 км, показники імунної системи виявилися кращими в усіх відношеннях. Це стосувалося і окислювального стресу, що супроводжує фізичне навантаження.

– Поліпшать загальний стан кишечника. Відомо, що переважна більшість імунних клітин живе у травному тракті. Ось чому так важливо стежити за здоров’ям кишківника. Банани виявились і тут незамінні. Південні фрукти здатні допомогти у підтримці здорового балансу корисних бактерій у кишечнику. Це зміцнить імунну систему, покращить загальний стан організму.

Незважаючи на очевидну користь, банани можна включати до раціону не всім. Є люди, які не сприймають ці фрукти через харчову алергію або індивідуальну непереносимість. Банани протипоказані при загостренні хвороб шлунково-кишкового тракту. Як правило, лікарі радять виключити ці фрукти при цукровому діабеті. Тому людям із патологіями перед вживанням бананів потрібно проконсультуватись із лікарем.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

20 години тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

20 години тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

2 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

2 дні тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

2 дні тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

3 дні тому