Лайфстайл

Паління електронних цигарок провокує передчасне старіння: правда чи міф

Останніми роками електронні сигарети набирають популярності. Чому? Тому що існує поширена думка, що випарники безпечніші за звичайні цигарки. Крім того, електронні сигарети мають приємні смаки, від них немає неприємного запаху, а значить — вони кращі. Але чи це так? Розповідаємо, чому електронні сигарети не менші (а в деяких випадках навіть більше) небезпечні звичайних цигарок.

Почнемо з того, що електронні сигарети містять нікотин, причому найчастіше навіть більше, ніж звичайні. Нікотин – наркотична речовина, яка викликає залежність.

Чим більше в організм проникає нікотину, тим вищий ризик різних захворювань — від атеросклерозу до серцевої недостатності. Його вдихання за допомогою електронних пристроїв призводить до ще більш серйозних негативних наслідків, ніж при звичайному тютюнопалінні: в першу чергу до значно швидшого виникнення залежності, а також до серцево-судинних захворювань, безпліддя, когнітивних розладів, злоякісних новоутворень і багатьох не менш серйозних проблем .

СЕРЕД НАЙМЕНШ НЕБЕЗПЕЧНИХ НАСЛІДКІВ — СПОВІЛЬНЕНЕ ВИРОБЛЕННЯ КОЛАГЕНА, А ЗНАЧИТЬ І ПЕРЕДЧАСНЕ СТАРІННЯ.

При палінні звичайних цигарок в організм потрапляє чадний газ. Для організму людини чадний газ – найсильніша отрута. Він проникає з легенів у кровоносну систему, де поєднується з гемоглобіном. У результаті кров втрачає здатність переносити та доставляти тканинам кисень, і організм дуже швидко починає відчувати його дефіцит.

Саме тому електронні сигарети вважаються «кориснішими» тільки тому, що при їх використанні немає горіння, а отже — немає шкоди від чадного газу.

Однак, в рідині для електронних сигарет додають спеціальні речовини-випарники – гліцерин, пропіленгліколь, олійний розчин вітаміну E та інші добавки. При нагріванні ці речовини повинні випаровуватися, проте частково потрапляють у легені як краплі і осідають там. Осілі в легенях краплі випарників, утворюють на внутрішній поверхні легень олійну плівку. Коли краплі олії проникають у легені, організм розпізнає їх як сторонній об’єкт і видає імунну відповідь, що запускає запальні реакції.

Серед найменш небезпечних наслідків — уповільнення вироблення колагену, а отже, і передчасне старіння. Крім того, хронічне запалення підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, які залишаються найпоширенішою у світі причиною смерті.

Спочатку вейпи та електронні випарники з’явилися на ринку, як більш безпечна заміна цигарок для тих, кому складно відмовитися від шкідливої ​​звички. У результаті вони стали популярною розвагою серед мільйонів людей, які не готові курити звичайні цигарки, а значить — у рази підвищилася кількість залежних від паління.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

19 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

20 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому