Здоров'я

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті ми постаралися систематизувати найважливіші питання про вітаміни, які мають прямий вплив на красу та здоров’я.

Чи правда, що взимку та навесні всім потрібно   пити вітаміни, щоб уникнути авітамінозу?

Навіть лише сто років тому після довгої зими люди отримували вкрай мало корисних речовин із рослинною їжею – бо їх просто не було звідки взяти. Тоді справді могли виникнути проблеми в організмі через дефіцит того чи іншого вітаміну.

Але сьогодні у нас зовсім інше меню, овочі та фрукти доступні у будь-яку пору року. І так, ми можемо приймати будь-які вітамінні комплекси, ось зараз ми можемо знайти свіжі фрукти та овочі цілий рік, а також приймати вітаміни на регулярній основі. Але робити це самостійно, особливо в сезон застуд, не варто. Навіть вітамінні комплекси повинен призначати лікар індивідуально.

Чи правда, що з допомогою вітамінів можна поправити зір?

Вилікувати короткозорість вітамінами, звичайно, не можна, але підтримувати зір, швидше за все, вдасться. Тільки не потрібно призначити собі вітаміни самостійно. Їх також має підбирати фахівець, з урахуванням стану та історії хвороби пацієнта.

Існують три великі групи вітамінних препаратів для підтримки зору: на основі каротиноїдів; на основі чорниці та комбіновані. Головне джерело бета-каротину, незамінного вітаміну для очей – морква, лютеїн у її складі захищає сітківку та знижує ризик розвитку дегенерації жовтої плями.

Чорниця підтримує здорову роботу органів зору завдяки своїм антиоксидантним, протизапальним властивостям та здатності зміцнювати судини. Також у ній містяться антоціани, які знижують високий кров’яний тиск, зменшують запалення та запобігають закупорці артерій, що забезпечують сітківку киснем.

Якщо сильно випадає волосся, колір обличчя потьмянів і зник апетит, якого вітаміну не вистачає?

Точний діагноз може поставити лише лікар, і без результату аналізу крові не обійтися. Але як правило, якщо спостерігається знижений імунітет та апетит, при цьому спостерігається випадіння волосся – це одна з ознак того, що організму не вистачає вітаміну С.

Його називають вітаміном молодості. Він посилює дію інших вітамінів. Дефіцит аскорбінової кислоти визначається досить просто: наприклад, якщо ти відчуваєш щоденну втому, у тебе поганий сон і часті застуди, кровоточать ясна і довго гояться рани.

Окрім вітаміну С правильно працювати організму і підтримувати нашу шкіру та волосся у відмінному стані допомагає вітамін А. Не обов’язково приймати його у вигляді препаратів, достатньо додати до свого раціону: тріску, морського окуня, яйця та молоко. Вітамін А може утворюватися в організмі людини з пігментів (каротинів), що надходять з їжею — ними багаті шипшина, жовтий гарбуз, кавун, морква, абрикоси.

Однак є одне важливе АЛЕ: вітамін А відмінно засвоюється лише тоді, коли в організмі достатньо вітаміну Е – природою все продумано та збалансовано. Вітамін Е міститься в рослинному та вершковому маслі, горіхах. Це потужний антиоксидант, саме він уповільнює старіння та зміцнює стінки серця.

Вітамін Д рекомендують приймати для профілактики зараження ковідом та іншими вірусами, а чим він корисний?

Вітамін Д (недавні дослідження показали, що за своєю суттю він ближчий до гормонів, ніж до вітамінів) підтримує рівень кальцію та фосфору, впливає на ріст кісток та їх міцність, бере участь у регуляції артеріального тиску та серцебиття.

Він синтезується у тілі під впливом ультрафіолету. Більшість року ми рідко проводимо на сонці і не можемо повною мірою отримувати його від ультрафіолетових променів і для заповнення потрібно приймати його в добавках.

Максимальна засвоюваність вітаміну Д в організмі відбувається при поєднанні з вітамінами А, Е, С та групи В. Вітамін Д міститься у багатьох продуктах і включати його до свого раціону в натуральному вигляді не так складно. Цей вітамін присутній у жирних рибах (оселедець, лосось, тріска), жирних сирах, вершковому маслі, молоко. Але важливо пам’ятати, що всі ці продукти забезпечують лише 10% необхідної кількості споживання, тому для поповнення дефіциту рекомендують приймати нативний вітамін D, прописаний лікарем-ендокринологом.

Чим такі важливі вітаміни групи B і чим вони відрізняються один від одного?

Особливість вітамінів групи В тому, що вони не накопичуються в організмі (за винятком вітаміну В12) і тому повинні постійно надходити в організм із харчуванням. Ці вітаміни необхідні нам для стабільної роботи нервової системи, підвищення настрою та запобігання психічним захворюванням. Якщо коротко про кожного, то

  • Вітамін В1 відіграє важливу роль у процесах життєдіяльності організму: позитивний вплив на нервову систему та розумові здібності.
  • Вітамін В2 – це своєрідний двигун організму. Від нього залежить енергійність і темперамент людини; він підтримує ріст волосся та нігтів, впливає на здоров’я шкіри. У невеликій кількості продукується самим організмом, але не накопичується. При тепловій обробці продуктів губиться в середньому 15% вітаміну В2.
  • Вітамін В5 допомагає при інфекціях, зміцнює захисні властивості організму, збільшує концентрацію уваги; запобігає старінню та утворенню зморшок (грає велику роль в оновленні тканин, що сприяє швидкому загоєнню ран).
  • Вітамін В6 – один із головних у цій групі, без нього неможливе зародження та збереження життя, бере участь в утворенні шлункового соку, покращує ліпідний обмін при атеросклерозі, цукровому діабеті; забезпечує надійність імунної системи, бере участьв утворенні антитіл; позитивно впливає на ріст волосся і гостроту зору.
  • Вітамін В9 – це вітамін, якого найчастіше не вистачає людині, але він вкрай необхідний для роботи всього організму, оскільки відповідає за зростання нових клітин, забезпечує продуктивну роботу мозку; покращує роботу печінки та діяльність шлунково-кишкового тракту.
  • Більшість вітамінів групи В зустрічаються в одних і тих самих продуктах харчування. Найбільш багаті на них: дріжджі; печінка; риба та м’ясо (багато у свинині та індичці), горіхи, цільнозернові крупи, картопля.

Деякі вітаміни можна знайти в окремих продуктах харчування:

  • Висока концентрація вітаміну В3 у насінні соняшнику; вітаміну В5 – у сирому яєчному жовтку; вітаміну В6 – у бананах та інших продуктах, багатих крохмалем; вітамін В9 міститься у свіжій зелені.

Якщо пити вітаміни постійно, то організм не потребуватиме їх, а отже, буде здоровим?

При прийомі БАДів та будь-яких форм вітамінів не слід забувати, що їх надлишок може завдати серйозної шкоди. Нескінченна стимуляція організму вітамінами небезпечніша, ніж їх недолік. Тому пити вітаміни потрібно строго відповідно до вказівок лікаря та дозування. Вітамінні комплекси можна легко придбати в аптеці без рецепта. Вони сильно відрізняються за складом і ціною, тому однозначно відповісти, які вітаміни найкраще приймати для імунітету, не можна. Ідеальним варіантом буде здати аналізи на нестачу вітамінів і після консультації з лікарем вибрати відповідний комплекс.

Чи можна отримувати всі вітаміни, дотрисуючись здорового харчування?

Безумовно, вітаміни найкраще отримувати саме із продуктів харчування. Правильно вибудуваний раціон харчування, допоможе зебезпечити організм основними елементами, крім, можливо, вітаміну D.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

9 години тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

2 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому

Топ-5 продуктів, які мають зігріваючий ефект

Якщо светри, куртки та пальто недостатньо зігріватимуть тебе цієї осені, потрібно «підвищувати градус» зсередини. Мова…

3 дні тому

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

6 днів тому