Краса

Як зберегти приємний запах без духів і дезодорантів: 5 б’юті-звичок для поліпшення аромату тіла

У літню спеку питання про природні запахи тіла актуальне як ніколи. Звичайно, дезодоранти, місти та інші засоби допомагають замаскувати проблему. Але не зайвим буде звернути увагу на «глибші» методи, які покращують свій власний аромат.

Можна бути справжнім фанатом парфумерії або завжди носити із собою міст для тіла із смачним ароматом. Але іноді активне використання косметики з ароматами навпаки підкреслює неприємні запахи тіла — особливо у спекотну та задушливу погоду, коли неможливо уникнути активного потовиділення.

Замість маскувати сильний запах тіла, краще боротися з причинами його появи. Щоденний душ, надійний дезодорант (щоб менше потіти, його можна наносити на ніч), регулярна депіляція волосся в зоні пахв і часта зміна постелі — стандартні правила гігієни, які ні для кого не стануть відкриттям. Але спеціалісти виділяють чимало допоміжних способів, що впливають як на процес потовиділення, так і на вироблення речовин, які відповідають за запах нашого тіла. Ось деякі варіанти, які найлегше адаптувати під звичний ритм життя.

Відмовся від антибактеріальних засобів

Вважають, що антибактеріальні засоби для душу відмінно вирішують як проблему неприємного запаху, так і, наприклад, допомагають регулювати появу висипань на тілі. Проте їхнє надмірне використання може навпаки шкодити шкірі — порушувати її мікробіом і усувати не лише шкідливі, а й корисні бактерії.

Альтернативний варіант дезодорантів з антибактеріальним ефектом – натуральні засоби з ефірними оліями та алюмокалієвими галуном. У випадку з гелями та милом теж краще вибирати засоби з природними компонентами. До речі, вони можуть бути спрямовані і на вирішення проблем із висипаннями на спині та плечах — наприклад, якщо склад доповнений органічною сіркою, екстрактами трав, ніацинамідом, пантенолом та алантоїном.

Частіше тренуйся

Регулярні тренування – своєрідна детоксикація організму, впевнені експерти. Інтенсивні фізичні навантаження покращують метаболічні процеси, розганяють кров та лімфу, перешкоджаючи застійним процесам, що впливають на появу неприємних запахів тіла. Звичайно, під час виконання активних вправ посилюються потовиділення. Але завдяки цьому потові залози очищаються природним шляхом, що допомагає зменшити скупчення хвороботворних бактерій.

Використовуй гідролати

Гідролати практично не мають запаху, зате мають природні антибактеріальні властивості, які допомагають продовжувати свіжість після душу. Рекомендується наносити їх не лише на тіло, а й на постільну білизну – щоб прокидатися з почуттям чистоти та відчувати легкий аромат свіжості від шкіри.

Пий менше кави

Кава та алкогольні напої – це активні стимулятори, які порушують терморегуляцію тіла, що призводить до посиленого потовиділення. До того ж кофеїн і алкоголь мають дегідратуючий ефект і зменшують запаси води в організмі. Кількість поту через це не зменшується. Але в ньому починають активніше розмножуватись хвороботворні бактерії, які викликають неприємний запах. Тому намагайся вживати більше чистої води, трав’яного та зеленого чаю – ці напої значно корисніші для організму.

Їж більше зелені

Їжа має значний вплив на запахи нашого тіла, тому експерти радять не часто вживати цибулю, часник, червоне м’ясо, молочні продукти та гострі спеції. Насправді список продуктів, які впливають на запах тіла, можна продовжувати довго. Тому краще використовувати зворотний лайфхак і додати в раціон інгредієнти з високим вмістом хлорофілу (зелень, капуста, морські водорості та інші зелені рослини).

Хлорофіл діє як «природний дезодорант», борючись з хвороботворними бактеріями не лише на поверхні шкіри, але й всередині організму. Він може пом’якшувати не тільки запах поту, а й запах менструальних виділень. Хлорофіл можна вживати як у складі їжі, так і у вигляді добавок, що дуже зручно.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

6 години тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

1 день тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

2 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

2 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

3 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

4 дні тому