Лайфстайл

Як використовують лимонну кислоту при вирощуванні огірків, гарбузів і кабачків

Як і всі гарбузові культури, огірки дуже вимогливі до родючості та структури ґрунту. За вегетативний сезон огіркові кущі виносять із ґрунту безліч елементів, необхідних для підтримки здоров’я органів плодоношення, адже влітку на “ліанах” одночасно протікають безперервні процеси формування бутонів, цвітіння, утворення зав’язей та наливу зеленців.

Для чого потрібні постійні підживлення огіркових плантацій

Саме тому садівники, щорічно отримують рясні врожаї корнішонів, не тільки ретельно заправляють ґрунт при передпосівній обробці органічними та мінеральними добривами, але й використовують у процесі вирощування різноманітні підживлення (кореневі та листові) з використанням живильних розчинів з макро- та мікроелементами, що мають ростостимулюючими та хелатуючими властивостями.

Грамотне використання поживних розчинів мінеральних та органічних добрив під огірки – це окрема тема.

Початківцям городникам можна порекомендувати придбати спеціалізоване добриво під гарбузові овочі, наприклад, «Агрікола для огірків», і систематично використовувати його згідно з інструкцією на упаковці у вигляді мінеральних розчинів під корінь і листя аж до закінчення життя рослин.

Яка ж користь лимонної кислоти для огірків

Сьогодні мова піде про маловідомий у рослинництві засіб – розчин лимонної кислоти. Цей продукт (білі кристали) ми звикли застосовувати виключно у кулінарії та побуті. Але не всі знають, що одноразове внесення розчину в ґрунт у середині вегетації овочевих та квіткових культур сприяє покращенню мінерального живлення рослин.

Справа в тому, що лимонна кислота, точніше, її водна витяжка, має унікальну властивість перетворювати важкорозчинні фосфати, кальцій та солі інших елементів у хелатовані форми. А саме в такому вигляді корені рослин поглинають макро- та мікроелементи, життєво необхідні для повноцінного зростання та розвитку.

Тобто просто поливши саджанці лимонною кислотою, ви з легкістю активізуєте підживлення за рахунок розщеплення мінералів, що присутні в грунті, а також підвищите енергетичний заряд сіянців на клітинному рівні.

Як правильно застосовувати розчин лимонної кислоти під огірки

Розчиніть у 10 л підігрітої на сонці води для поливу (вода має бути обов’язково м’якою) 2,5 ч. л. (без гірки) білих кристалів.

Пролийте огіркові кущі по вологому ґрунту під корінь. Не вносьте ніяких підживлень за 5 діб до і 5 діб після поливу цим розчином. Разом між плановим підживленням посадок у вас пройде 10 днів – звичайний інтервал між внесенням добрив гарбузових овочів.

Тепличні та парникові огірки, посаджені у закриті конструкції у квітні, підгодовують розчином лимонної кислоти у червні.

А рослини відкритого ґрунту, посіяні у травні, удобрюють лимонною кислотою на початку липня.

Саме до цього часу саджанці встигають витратити всі доступні форми мінералів, внесені при передпосадковій культивації ділянки, і починають відчувати нестачу фосфору, кальцію та мікроелементів.

Які ще овочеві культури можна підгодовувати лимонною кислотою

Крім огірків розчином лимонної кислоти удобрюють гарбузи, кабачки та патисони відкритого ґрунту.

Внесення підживлення проводять у середині літа. А ще, за відгуками бувалих городників, на полив кущів під корінь цим засобом чудово відгукуються пасльонові культури – томати, баклажани та перці.

Ці овочі трохи менш вимогливі до наявності в грунті азоту, фосфору і калію, ніж огірки та інші гарбузові, зате на нестачу кальцію або неможливість його засвоєння в нерозщепленому вигляді вони відразу реагують розвитком вершинної гнилі плодів – неінфекційного захворювання, що проявляється виникненням у нижній частині перців малопривабливих бурих плям, тканини яких поступово розростаються всередину овочів.

Щоб запобігти цьому явищу, на початку липня томатні та перцеві кущі, як відкритого, так і закритого ґрунту, проливають під корінь по вологій землі розчином лимонної кислоти.

Для приготування підживлення у стандартному відрі теплої води розводять 2 повні чайні ложки кристалів. Норма витрати рідини – 0,5 л за кожен кущ.

Бажаємо вам чудових овочевих урожаїв кожен сезон на дачі!

Сергій Пасевич

Закінчив ХНТУСГ в 2008 році і з тих пір працював в різних інтернет-виданнях, поки не почав створювати свої. Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

5 стильних варіантів брюк, з якими краще носити короткий пуховик цієї осені

Найбільше труднощів у модниць викликає пошук низу, який ідеально поєднувався б з пуховиком. І якщо…

3 години тому

Які короткі стрижки стали модними цієї осені

Недбалість, прихована динаміка, природність і практичність — 2024 рік продовжує диктувати свої тренди, дотримуючись яких…

10 години тому

Експерти розповіли, як вибрати модний светр на зиму

Знайти ідеальний светр на зиму мріють усі, але це вдається одиницям, хоча на перший погляд…

12 години тому

10 способів використання олії чайного дерева для краси, чистоти та здоров’я

Після дискусій про плюси та мінуси кокосової олії багато хто почав шукати альтернативи. Одна з…

3 дні тому

Як швидко омолодити грубу шкіру п’ят за допомогою 10-хвилинного компресу з одного інгредієнта

Сухість стоп - це поширене явище, тому тут важливо дотримуватися регулярного та ефективного догляду. Якщо…

3 дні тому

Як скандинавські модники стилізують кардигани: 5 практичних ідей

Безсумнівно, в базовому осінньому гардеробі має бути хоча б один кардиган. А як його стилізувати,…

4 дні тому