Кулінарія

Помідори: 5 причин, чому їх варто їсти

Вони є багатим джерелом вітамінів та мінералів, необхідних для правильного функціонування організму. Але у них також є надздібності: вони захищають від УФ-випромінювання та раку.

Що вміють помідори?

Познайомтеся з їхніми дивовижними властивостями.

Захист шкіри від ультрафіолетового випромінювання сьогодні дуже важливий. Виявляється, лікопін має чудову захисну дію, що  нейтралізує вплив сонячних променів. Лікопін – це натуральний червоний пігмент, що міститься в помідорах, який як антиоксидант – запобігає серцевим нападам та атеросклерозу.

Вони працюють проти раку

Лікопін також має протиракову дію. Один помідор, тарілка томатного супу чи склянка томатного соку забезпечують організм достатньою денною дозою лікопіну. Варто додати, що у томатному пюре чи пасті лікопіну в 2-3 рази більше, ніж у свіжих помідорах.

Помідори дієтичні

Помідори незамінні для тих, хто дбає про свою фігуру – за низької калорійності вони також містять багато корисних речовин. Таким чином кожен, хто дотримується дієти, може дозволити собі ароматний томатний крем-суп, крупнозернисту пасту з томатним соусом або будь-яку іншу страву середземноморського стилю з помідорами в головній ролі.

Крім того, вміст клітковини забезпечує правильне травлення. Також з’ясувалось, що згідно з рекомендаціями експертів з харчування, заснованими на піраміді здорового харчування та фізичної активності,  томатний суп або томатний сік може бути однією з п’яти порцій овочів та фруктів, які потрібно їсти щодня.

Вони є багатим джерелом вітамінів

Помідори багаті на вітамін С, який зміцнює організм, забезпечує належне насичення киснем кровоносних судин і прискорює загоєння ран. Бета-каротин, що міститься в них, нейтралізує шкідливу дію вільних радикалів, а вітаміни А і Е зміцнюють шкіру.

Однак на цьому їх корисні властивості не закінчуються – помідори також багаті на вітамін К, що запобігає утворенню тромбів, і вітамінами групи В, що благотворно впливають на нервову систему. Корисні властивості доповнюються вітаміном PP, який підтримує метаболізм цукру у крові.

У них багато мінералів

Калій, що входить до складу томатів, підтримує процес оксигенації мозку. Це покращує концентрацію уваги, знижує м’язову напругу та стрес. Помідори також є цінним джерелом магнію, заліза, кальцію, фосфору, цинку та натрію.

Грицан Таня

Закінчила Харківську державну академію культури. Бібліотекар зі стажем, якій довелося змінити свій профіль на журналіста. Маю великий досвід городництва і кулінарії, завдяки чому знаходжу такі цікаві моменти в кожному з цих напрямів, про які ви могли і не знати.

Останні новиники

Чим удобрювати баклажани: овочі буде не впізнати

Щоб милуватися баклажанами, що ростуть на грядках, а не зітхати через їх похмурий вигляд, культуру…

4 години тому

Як перемогти дротяника: секрети та поради

Дротяник - це личинка жука-ковалика, яка живе під землею і харчується корінням і бульбами овочевих…

13 години тому

Як позбутися павутинного кліща на домашніх квітах: 5 перевірених порад

Павутинний кліщ - це дрібний павукоподібний шкідник, який смокче соки з рослин і може призвести…

1 день тому

Чому відварена морква в салаті втрачає колір: помилка господарок

Морква часто стає компонентом для салату саме у відвареному вигляді. Овоч стає смачнішим і досить…

2 дні тому

Як приготувати картоплю з апетитною скоринкою: простий рецепт

Коли йдеться про приготування смаженої картоплі, то всім господиням хочеться, щоб страва мала апетитну скоринку.…

2 дні тому

Як досвідчені хазяйки відмивають пригорілий посуд рисом: дієвий спосіб

Навіть якщо ваш кулінарний досвід доволі вагомий, це зовсім не означає, що ви застраховані від…

2 дні тому