Здоров'я

Що відбувається з тілом, якщо пити зелений чай щодня

Він не просто смачний і добре вгамовує спрагу — зелений чай можна назвати одним із найкорисніших напоїв у світі. І ось чому.

Чай популярний у всьому світі і незалежно від того, що ти любиш – міцний чорний кенійський, ароматний улун або зелений чай з м’ятою з пакетика, все це – та сама рослина Camellia sinensis. Відмінність у процесі та тривалості обробки листя та ступеня їх окислення. При виробництві зеленого чаю листя куща камелії відразу після збору обробляють парою, щоб зупинити процес ферментації. Листя залишається зеленим, а смак настою залишається терпким і свіжим.

Східна медицина вже тисячу років говорить про користь зеленого чаю. Сучасні дослідження підтверджують, що це не казки китайської бабусі: напій покращує жировий обмін, покращує пам’ять та регулює рівень цукру в крові. Час дізнатися подробиці!

Листовий зелений чай та матчу: чи є різниця

Чай матчу з’явився в Україні відносно нещодавно і одразу став дуже модним напоєм. Ти напевно пробувала його в латте, випічці, морозиві, будь-яких десертах — яскраво-зелений порошок додають навіть у косметику. Якщо матча — це зелений чай, у чому різниця і чому матча відчутно дорожчий?

Матча та листовий зелений чай походять від одного і тієї ж рослини, але вирощування та екстракція чаю матча складніші. Сировина для матчу вирощується в тіні, тому чай такий яскравий і зберігає більше антиоксидантів. Оскільки матчу виготовляється із подрібненого листя, він більш концентрований, ніж звичайний зелений чай. Це означає, що в ньому більше кофеїну – треба це враховувати. А щодо позитивних властивостей обидва види чаю ідентичні.

Переваги зеленого чаю: як він змінює організм

  • Зелений чай допомагає боротися з деякими видами раку. Однією з найбільш документованих переваг зеленого чаю є його протиракові властивості – їм присвячено понад п’ять тисяч досліджень по всьому світу! Підтверджується, що поліфеноли у складі напою, особливо галлат епігалокатехіну, діють на клітини, що викликають рак молочної залози, колоректальний рак, рак печінки, яєчників, простати, порожнини рота та шкіри.
  • Зелений чай корисний для мозку. Якщо ти стурбована тим, як би дорослішати і не втрачати ясність розуму, пий зелений чай! Американський «Журнал медичного харчування» опублікував дослідження: учасники, які приймали добавку із витяжкою із зеленого чаю, подолали легкі когнітивні порушення. У них підвищилася пильність та покращилася пам’ять. Чим старші пацієнти, тим корисніше їм пити саме зелений чай – вчені бачать у пенсіонерів найбільш очевидні покращення.
  • Зелений чай діє як профілактика діабету II типу. Напій допомагає знизити рівень цукру в крові натще і ризик розвитку діабету 2 типу. Було доведено, що зелений чай допомагає підвищити чутливість до інсуліну та захистити клітини, що виробляють інсулін, а флавоноїди у чаї допомагають знищити шкідливі вільні радикали та зменшити запалення – що також благотворно впливає на здоров’я загалом. Важливо: пий зелений чай без цукру та підсолоджувачів, інакше зведеш всю користь нанівець!
  • Зелений чай робить шкіру молодшою і гладкішою. Так, неспроста діви із соцмереж беруть у кав’ярні матчу латте! Дослідження, опубліковане ендокринологом Сантошем Катьяром у 2023 році, показало, що поліфеноли в зеленому чаї можуть допомогти захистити шкіру від ультрафіолетового випромінювання та його шкідливих наслідків. Причому ефект виявляється якщо пити чай, і якщо використовувати косметику з його додаванням.
  • Зелений чай зміцнює серце. Зелений чай справжній супергерой у справі зміцнення серцевого м’яза. Проект Jama, який 11 років спостерігав за 40 тис. дорослих японців, зробив висновки: вживання 5 і більше чашок листового зеленого чаю або матчі на день знижує ризик смерті від серцевого нападу або інсульту на 26%. Інше дослідження, опубліковане в Європейському журналі профілактичної кардіології, стверджує, що навіть відносно помірне вживання цих напоїв (від трьох разів на тиждень) може значно покращити загальний стан здоров’я серця.
  • Зелений чай допомагає концентрації. Так, невипадково японці та китайці на дзені — у той час як кава дає заряд кофеїну, що блокує відчуття втоми, кофеїн та інші біологічно активні сполуки в зеленому чаї діють хитрішим способом — вони стимулюють працездатність, не викликаючи нервозності.

«Зелений чай містить амінокислоту L-теанін, яка забезпечує спокійну увагу, викликає синдром відміни або сплесків і збоїв, які можна випробувати при вживанні кави», — пояснює дієтолог Сара Кошик. L-теанін також може зменшити занепокоєння, збільшуючи вироблення дофаміну в мозку, тим самим покращуючи психічне здоров’я та дозволяючи людям розслабитися від стресу, додає вона.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це не завжди виходить, навіть якщо вони…

23 хв. тому

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини збільшилися в розмірах, потрібно підживити кущі.…

1 годину тому

Які харчові відходи можна покласти в лунку при посадці помідорів: ви здивуєтеся – безкоштовні та ефективні добрива

Ми звикли до того, що під час посадки томатів у лунку прийнято додавати або промислові…

4 години тому

Як приготувати ідеальну запіканку з сиру: 5 простих правил

Сирна запіканка може стати бажаним гостем на вашій кухні, якщо ви навчитеся її правильно готувати.…

4 години тому

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та вмінь, знань і навичок. Легко тим,…

5 години тому

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож потрібно вміти її готувати. Якщо ви…

5 години тому