Лайфстайл

Ці півонії вразять вас красою та ароматом: 10 популярних сортів

Серед садових квітів півонії найбільш довговічні. Їх декоративність приваблює навіть у періоди, коли вони не цвітуть. Все завдяки пишній зелені, яка прекрасно доповнює квітники. Сучасна селекція дала можливість суттєво розширити ряд сортів, які відрізняються формою, розмірами, забарвленням.

Види півоній та історія їх появи в наших садах

Махрові, прості, деревоподібні — півонії існують найрізноманітніші. Цікаво, що зараз про про них всі говорять так, ніби вони завжди були всім відомі. Насправді, перші сорти з’явилися в Китаї. Тільки уявіть, там вони культивувалися вже 1500 років. Там ця квітка символізує чоловічу енергію Ян. А в Древній Греції казали: «Там, де ростуть півонії, живуть німфи».

В 15 ст. вже було відомо кілька десятків сортів півоній. Деякі з них були надзвичайно цінними. Вартість навіть прирівнювали до золота. До селекції приєдналася і Японія. Там також вивели чимало гарних сортів.

В Європі півонії з’явилися в 12 ст. Був період, коли вирощували в більшій мірі півонію лікарську для використання в їжу, як пряність. А в 1789 році в Англії в Королівському ботанічному саду створили першу в Європі колекцію деревоподібних півоній. В 1808 році з Китаю вперше до Англії завезли півонії молочноквіткові. Найпершим європейським сортом пізніше став махровий бузково-рожевий «Едуліс Суперба». Його презентували в Парижі в 1824 році.

Найпопулярніші сучасні сорти

Махрові та прості півонії прекрасні. Варто знати, що вони відрізняються тривалістю цвітіння. Прості в цьому аспекті дещо програють. Популярні та гарні сорти: Krinkled White, Dawn Ounk.

Махрові сорти дещо міцніші та витриваліші до погодного впливу. Їх можна не підв’язувати під час літніх дощів, а от прості сорти треба. Вони значно гірше реагують на вітер та дощ. Серед класичних сортів махрового типу популярними є такі:

  • Sarah Bernhardt
  • Edulis Superba
  • Couronne d’Or
  • Fest’va Maxima
  • Lois Kelsey
  • Fat Concubine
  • Brilliant Red

Якщо ви також любите півонії, ви розумієте та підтримаєте думку про те, що ці квіти дійсно фантастично гарні. Для клумб в саду вони ідеально підходять. Вони багаті на зелень, квіти, кольори. Тому популярність та захопленість півоніями цілком зрозуміла.

Пугачова Людмила

Закінчила Українську академію друкарства по спеціальності «Видавнича справа та редагування». Диплом редакторки переміг диплом економістки, відкривши в душі любов до текстів, а не до розрахунків та формул. Редактор рубрик lifestyle, кулінарія і поради.

Останні новиники

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

2 дні тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

2 дні тому

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

4 дні тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

4 дні тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

4 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

5 днів тому