Здоров'я

Лікар розповів про користь пирію

Доктор Ені-Олорунда розповів про користь пирію – трави, яку багато хто вважає бур’яном.

Подробиці

У народі у пирію багато назв: корінь-трава, житняк, собачий зуб, понир, ортанець та інше. Плодовитий і живучий бур’ян, якого всі хочуть позбутися, навіть не підозрюючи про його цілющі властивості.

«Лікарською сировиною у пирію є кореневища, які заготовляють восени, відразу після перших заморозків, або напровесні. Їх ретельно промивають у холодній воді, очищають від дрібного коріння, залишків стебел і листя, сушать у тіні на повітрі або в добре провітрюваному приміщенні, розкладаючи на папері або на мішковині. Зберігають у полотняних мішках чи дерев’яній тарі до 2 років», — каже експерт.

Одним з головних особливостей пирію є його здатність очищати організм від радіоактивного впливу. Після аварії на Чорнобильській АЕС багато хто зміг оцінити його у справі. Але це не єдина чудодійна властивість цієї трави.

Пирій незамінний при остеохондрозі завдяки властивості виганяти солі з організму. Його застосовують при артритах та ревматизмі.

Корисний пирій для кишечника. Відвар коренів використовують для очищення жовчного, а також пирій звільняє від каменів нирки. Пити відвар можна при запальних процесах у жовчному та печінці, а також при захворюваннях сечового міхура.

Пирій добре справляється з набряклістю організму. А ще трава визнана ефективним кровоочисним засобом. Завдяки цьому пирій застосовують при шкірних висипаннях та алергії.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Стилісти пояснили, чому уникають безкоштовних шампунів у готелях

Незалежно від того, чи збираєтеся ви в подорож вихідного дня або тривалу відпустку, розмістити все…

10 години тому

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на…

11 години тому

Названий ефективний спосіб знизити залежність від кофеїну

Оскільки кофеїн є стимулятором, він може призводити до проблем зі сном, підвищеної дратівливості, нервозності, прискореного…

11 години тому

Чому жінкам не можна зважуватись щодня

Дуже часто процес зважування пов'язаний із тривогою та розчаруванням: якщо, звичайно, ви не з тих…

2 дні тому

Яку їжу, крім яєць і рису, не варто гріти у мікрохвильовій печі

Близько 30 років тому на кухнях в різних країнах почали з'являтися мікрохвильові печі і люди…

2 дні тому

Дівчина 3 роки робила по 10 віджимань на день: як змінилася її фігура

Сьогодні американська блогерка Поллі (@polly__wants) мотивує 200 тисяч своїх пыдписникыв вести здоровий спосіб життя. Але…

2 дні тому