Лайфстайл

Що потрібно зробити восени, щоб газон навесні був зеленим

Побачивши гарний газон на картинці або відеоролику, власники присадибних ділянок хочуть мати біля будинку таку ж красу. Але часто навесні газон виглядає зовсім непривабливо.

Подробиці

Із зимівлі газон виходить не в кращому стані. Якщо ви хочете, щоб ваш газон був як на картинці, то доглядати його доведеться, як це роблять фахівці. А вони уважно підходять до осіннього догляду.

Усунення лисин

Підготовка до зими починається ще серпні. У цей час необхідно підсіяти траву там, де вона пропала або витоптана. Можна підсівати навесні, але якщо зробити це в серпні, насіння проросте і вкоріниться, а навесні газон буде рівномірно покритий травою. Також ближче до осені птахам є чим харчуватися, а навесні вони голодні та можуть склювати насіння трави.

Вичісування

У вересні потрібно вичісувати газон. Починаючи з другого року, трава біля грунту згущується. Її потрібно вичісувати граблями. З цією метою підходять віялові граблі чи звичайні металеві. Але їх зуби мають бути закругленими, а не гострими, щоб не травмувалася коренева система трави.

Аерація

Після вичісування обов’язково проводиться аерація. З цією метою газон на 4-5 см проколюється вилами з тонкими зубчиками. Відстань між проколами має бути 7–10 сантиметрів.

Ще один варіант: зробити “сандалії” з дошки, в яку вбиваються довгі цвяхи. Вістря цвяхів має стирчати з «підошви» на 5-6 см. У таких «сандалях» треба ходити газоном, пробиваючи в ньому отвори.

Аерація необхідна, щоб до коріння трави надходив кисень. Особливо цього потребують старі газони, оскільки грунт з кожним роком стає все щільнішим.

Останній покос

Востаннє траву стрижуть за 2 тижні до настання стійких заморозків. Висота трави не має перевищувати 10 сантиметрів.

Підживлення

Одна з кращих схем осіннього підживлення: косіння – полив – підживлення – полив. Навіть якщо влітку ви удобрюєте газон рідше, починаючи з другої половини серпня підживлення краще збільшити, щоб на зимівлю трава не йшла виснаженою. Але якщо влітку газон потребував більше азотних добрив, то восени йому потрібен фосфор і калій. Ці елементи живлення дозволяють траві підготуватись до зими, розвинути кореневу систему, легше перенести несприятливі умови.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

13 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

14 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

1 день тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

3 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

3 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому