Здоров'я

5 альтернатив медитації, які допоможуть позбутися стресу

Медитація та усвідомленість – модні слова, популярні вже багато років. Але що робити, якщо тебе дратує сама думка про тишу та розмірене дихання?

Є кілька практик, які цілком можуть замінити медитацію: ось що не гірше за неї допомагає перестати турбуватися і «увійти в потік».

Танці

Ні, мова не про те, що треба терміново записатися на танго або дізнатися, чи є у твоєму фітнес-центрі групові заняття зумбою. Достатньо включити музику і почати рухатися під неї так, як ти вважаєш за потрібне — це допоможе тобі вивільнити емоції і знайти душевну рівновагу. Як показало дослідження 2021 року, 97% учасників експерименту, які страждали від депресії та тривоги, відчули, що танці мали на них терапевтичний ефект.

Прогулянки на природі

Підніміть руки ті, хто регулярно відчувають бажання взути кросівки та вирушити на пару годин у ліс! Ваше бажання цілком виправдане: 2021 року вчені довели, що 40-хвилинна прогулянка на природі знижує рівень кортизолу. Поруч із твоїм домом немає ні лісу? Заплануй прогулянку у парку на вихідні – вона теж допоможе тобі розслабитись.

Купи розмальовку

Ти не думала про те, чому розмальовки так подобалися тобі в дитинстві? Виявляється, це не просто дитяча забава — коли ми розфарбовуємо чорно-білий малюнок, наш фокус уваги зміщується від навколишнього хаосу неконтрольованого дорослого життя до простоти серед ліній на сторінці. Вибираючи кольори і переносячи їх на папір, ми занурюємося зараз, заспокоюючись і позбавляючись тривог. Вважаєш, що розмальовка для малюків? Купи картину за номерами та відчуй себе справжнім художником!

Сходи у спортзал

Запитай у будь-якого спортсмена, і він підтвердить, що вправи — це своєрідна медитація. Коли ми бігаємо чи піднімаємо вагу, то зосереджуємося на своїх відчуттях — диханні, роботі м’язів, битті серця, і це — чудовий спосіб підняти собі настрій та знизити рівень кортизолу.

Тай-чи

Йога здається тобі надто складною? Спробуй зайнятися тай-чі — ця найкрасивіша практика поєднує у собі плавні рухи, уважність та медитативність. Зануритися у відчуття буде дуже просто – елементи тай-чі досить прості, щоб їх повторити, але водночас і складні – ти навряд чи зможеш відволіктися на якісь сторонні думки.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

15 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

16 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому