Краса

Чому випадає волосся і як це припинити: поради лікаря

Анабель Кінгслі, провідний спеціаліст-трихолог клініки Philip Kingsley Clinic у Лондоні, розповіла, чому ми починаємо втрачати волосся і як запобігти неприємним наслідкам.

«Кожна третя жінка рано чи пізно стикається із проблемою випадіння волосся. Для кожної з них у мене гарна новина: ситуації, в яких нічого не можна зробити, зникають рідко, а в переважній більшості випадків є доступне рішення.

Коли нічого не вдієш

Є мікроскопічний шанс, що ти генетично схильна до витончення волосся, а значить, з віком їх обсяг буде зменшуватися. Все залежить від рівня тестостерону: чим його більше, тим вище ймовірність слабшання волосяних фолікулів, які з кожним новим циклом активності породжують все більш тонке волосся. Тут трихологія безсила.

Але зазвичай у випадіння волосся є причина, яку можна усунути. Перерахуємо 7 найпоширеніших, а потім розповімо, що робити.

1. Гормональний дисбаланс

Гормональний дисбаланс може призвести до багатьох проблем, від акне до надмірної ваги. Гормони грають величезну роль регуляції циклу зростання волосся. Естроген допомагає продовжувати фазу росту волосся, а чоловічі гормони – навпаки. Надлишок чоловічих гормонів може бути спричинений ендокринними розладами, такими як синдром полікістозу яєчників та іншими.

2. Стрес

Не міф. Серйозні нервові потрясіння справді призводять до випадіння волосся. Причина та ж: під впливом стресу активізується вироблення чоловічих гормонів, а волосся реагує на це передбачуваним чином.

3. Анемія

Дефіцит заліза в організмі практично гарантовано призводить до втрати волосся. Залізо необхідне формування кератинових білків, у тому числі складається волосся. Відповідно, якщо заліза мало, волоссю просто нема з чого формуватися.

4. Гіпотиреоз та гіпертиреоз

Щитовидна залоза допомагає регулювати обмін речовин в організмі, контролюючи вироблення білків та насичення тканин киснем. Тому будь-який дисбаланс щитовидної залози може впливати на волосяні фолікули. Крім того, гіпотиреоз часто супроводжується анемією.

5. Дефіцит вітаміну B12

Недолік вітаміну B12 може давати почуття втоми, але якби тільки це… Дефіцит вітаміну В12 часто призводить до втрати волосся, оскільки його нестача негативно впливає на стан червоних кров’яних клітин, які переносять кисень у тканини. Це найбільш поширене серед веганів, оскільки вітамін В12 можна отримати лише з білків тваринного походження.

6. Різка втрата ваги

Якщо ти сидиш на дієті, що дозволяє втрачати більше 5 кг на місяць, ти ризикуєш втратити не лише кілограми, а й пасма. Будь-який дефіцит у раціоні незмінно відбивається на стані волосся.

7. Вік

На порозі менопаузи волосся починає стоншуватися і випадати інтенсивніше, це пов’язано зі скороченням вироблення естрогену.

Що робити?

В першу чергу перестати панікувати і налаштуватися на довге відновлення: волосся росте і формується повільно, тому в тебе піде як мінімум три місяці, щоб їхній стан і швидкість зростання увійшли в норму. А починати треба із харчування.

  • Перше і найважливіше – забезпечити організм достатньою кількістю білків. Кожен прийом їжі повинен містити білки – і не менше 120 грамів. Хороші і тваринні, і рослинні, головне – надати організму достатньо «будматеріалу».
  • Другий момент: необхідно заповнити нестачу складних вуглеводів. Фрукти, цільнозерновий хліб, каші, зелень, молочні продукти — все це має бути щоденним раціоном обов’язковим.
  • Обов’язково потрібно приймати вітаміни та біодобавки із вмістом таких речовин, як залізо, вітамін C, вітамін B12, вітамін D3, мідь, цинк, селен, незамінні амінокислоти L-лізину та L-метіонін. Вони добре засвоюються і швидко допомагають налагодити зростання здорового волосся.
  • Четверте: відмовся від стайлінгу та укладання. Навіть найякісніші продукти зараз на шкоду: волосся обтяжується, склеюється, при брашингу — стоншується, висмикується і ламається. Про термоукладання не варто навіть говорити. В ідеалі варто відмовитися навіть від фена і обов’язково користуватися незмивними кондиціонерами, регулярно робити маски і наносити спеціальні олії.
  • П’яте: мий голову прохолодною водою і не перетворюй волосся в процесі миття на мочалку, безладно збиваючи його руками. Змили шампунь у долонях, нанеси на маківку і м’якими погладжуючими рухами розподіляй від коріння до кінчиків, як би розчісуючи волосся пальцями. Змий і тим самим способом нанеси кондиціонер.
  • Шосте: не витирай волосся і не скручуйте його в тюрбан. Промокни рушником від коренів до кінчиків і дай висохнути самостійно.

Якщо перераховане вище не спрацьовує, варто звернутися до лікаря-ендокринолога і паралельно до трихолога, щоб спільними зусиллями визначити список препаратів, які допоможуть відкоригувати гормональний баланс і упорядкувати волосся. У випадку з менопаузою теж не варто впадати у відчай, в сучасному світі є ліки, які дозволяють пройти через цей період без втрат.

І насамкінець важлива порада: не поспішай гарячково змінювати «терапію», не кидайся до народних рецептів і не пробуй сто засобів одночасно. Процес відновлення нормального росту волосся довгий, але тільки при чіткому дотриманні схеми можна оцінити її ефективність»

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

2 години тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

3 години тому

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

1 день тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

2 дні тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

2 дні тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

4 дні тому