Здоров'я

Що таке боби едамамі і чому тобі варто хоча б раз їх спробувати

Приємний ніжний смак та життєрадісно зелений колір – не єдині переваги цього продукту!

Боби едамамі в стручках дуже схожі на улюблений цукровий горошок, проте дуже великий. До того ж горошок молочної зрілості їдять разом із стручком; Едамамі потрібно обов’язково очищати. І на смак вони теж різняться — у бобах едамамі присутня ледь помітна гіркуватість.

Едамамі (слово перекладається з японської як «боби у стручку») — це ні що інше, як молода соя! У східних та азіатських кухнях її використовують дуже давно, а ось європейці познайомилися із цим продуктом відносно недавно.

Як продаються боби едамамі та де їх правильно зберігати

В Україні можна купити в основному заморожені лущені едамамі. Їх піддають шоковому заморожуванню, тому продукт зберігає всі свої корисні якості. Звичайний термін придатності, що передбачає зберігання у морозильній камері, – близько шести місяців.

Едамамі з закінченим терміном придатності або розморожування і повторного заморожування втрачають свій прекрасний колір.

Свіжі боби, в тому числі в стручках, можуть продаватися в преміальних мережах гастрономів, але ціна їх буде досить висока, а термін зберігання — короткий.

У чому користь едамамі

Вони дуже легко готуються (досить 2-3 хвилини бланшування, і заморожені боби едамамі можна їсти і додавати в страви) і відмінно поєднуються абсолютно з усім – і з крупами, і з овочами, і з рибою, і з м’ясом. У них дуже характерний ніжний смак і приємна пружна консистенція, і вони гарні як у гарячому, так і холодному вигляді.

Але головне, за що едамамі так люблять дієтологи та адепти здорового харчування – це їхній склад. У 100 г бобів міститься 11 г білка з якісним складом незамінних амінокислот. Також в едамамі є кальцій, залізо, вітамін С і рослинні ізофлавони, відомі своєю здатністю регулювати гормональний баланс. Так що соєві боби — справжня знахідка не тільки для вегетаріанців і тих, хто постить, але й для всіх, хто хоче урізноманітнити своє харчування та джерело білку.

Кому не можна їсти едамамі

Якщо ти алергік і є індивідуальна непереносимість на продукти, що містять сою, тобі, на жаль, доведеться відмовитися від вживання бобів едамамі.

Також варто порадитися з лікарем, якщо в тебе гіпотиреоз або інші порушення роботи щитовидної залози, оскільки ізофлавони, що містяться в продукті, мають високу біологічну активність. Швидше за все, лікар дасть рекомендацію, коли краще їсти едамамі, щоб не було конфлікту з медикаментами.

Як готувати боби едамамі

Ми вже згадали, що готуються вони всього за кілька хвилин, а далі — їсти як закуску або додавати до салатів, рагу, гарнірів. Боби можна також обсмажити, заправити ароматним маслом, додати кунжутного насіння. А найпростіший і ефектніший спосіб розкрити смак соєвих бобів – бланшувати їх, обсушити і приправити сіллю та пластівцями перцю чилі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Ця звичка може врятувати життя у подорожі: роби це щогодини, як рекомендують лікарі

Навіть якщо ти вважаєш, що в тебе богатирське здоров'я, обов'язково роби це, якщо їдеш на…

26 хв. назад

Що робити, якщо з горщика з орхідеями стирчить коріння: не чіпати чи обрізати

Орхідеї - надзвичайно красиві, екзотичні рослини. Всі, хто вперше стикаються з цими квітами, часто дивуються,…

48 хв. назад

Які секрети допоможуть зробити домашню випічку безпечною для фігури

Не всі господині люблять радувати домашніх випічкою власного приготування, адже це може призвести до появи…

56 хв. назад

Городники розповіли, коли висаджувати баклажани у відкритий ґрунт

Баклажани – це рослини, яким для успішного плодоношення потрібне тепло (температура повітря не менше +20,…

9 години назад

Шоумен Володимир Остапчук опинився в лікарні

Шоумен Володимир Остапчук кілька годин тому в своєму сторіз в Instagram опублікував світлину, де він…

9 години назад

Як зробити оливкові крашанки завдяки 2 інгредієнтам

Якщо ви не запланували пофарбувати крашанки в оливковий колір, то ще є час це зробити.…

9 години назад