Здоров'я

Чому при кетодієті потрібно залужувати організм — і як це робити

Кетогенна дієта – високобілковий та високожировий план харчування з екстремально низьким вмістом вуглеводів. Від такого харчування метаболізм кардинально перебудовується і організм починає буквально «топити» накопичений жир.

Кетогенна дієта підходить не всім – у неї багато протипоказань, а хтось вже перебуваючи в процесі кетозу, вуглеводного голодування клітин, стикається з різкою зміною самопочуття. У багатьох нездужання набуває вигляду кетонного грипу, хворобливого стану, що нагадує застуду або отруєння, та пов’язаного зі зміною обміну речовин. В ідеалі такий грип проходить сам собою протягом приблизно 14 днів з початку дієти; в іншому випадку необхідно звернутися до лікаря за допомогою.

Коли організм входить в стан кетозу, відбувається зсув кислотно-лужного балансу, рН у кислу сторону. Кетоз – “кислий” стан. Навіть не дотримуючись кето-дієти, ми можемо періодично вводити свої клітини в стан кетозу — наприклад, саме це відбувається, якщо ти поснідала відвареним яйцем і більше нічого не їла протягом дня. Тому за кислотно-лужним балансом є сенс стежити всім і завжди.

На «кислій» кетогенній дієті потрібно вирівнювати його в лужну «бік» — для того, щоб шлунково-кишковий тракт працював краще. Балансуючи кислотність, ти допомагаєш тілу виводити продукти розпаду, що дуже актуально, коли в меню багато білка.

Як залужити організм? Так само, як і закислювали – вживанням певних продуктів. І найефективнішим і найпростішим способом збалансувати pH на кетодієті виявляється вживання води з лимонним соком. Так, він кислий – але діє прямо протилежним чином, допомагаючи утворювати ендогенну соду, лужний компонент.

До речі, при дисбалансі кислоти та лугу може виникнути бажання з’їсти чисту харчову соду. У жодному разі так не роби — це несмачно та небезпечно.

А ось вода з соком лимона — м’який і коректний спосіб підтримувати здоровий рН на кетодієті, а це допоможе при симптомах кетонного грипу. Також деякі адепти кето п’ють чистий вітамін С, але не поспішай самостійно призначати його дозування, це завдання лікаря.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Що робити, якщо столовий буряк зійшов погано: швидка допомога

Буває, що посіяний буряк сходить латками: тут густо, а там пусто. Щоб не було цих…

3 години назад

Як приготувати капустяні котлети: дешево і смачно

Якщо після свят вам захочеться чогось легкого, приготуйте капустяні котлети. Це швидко, дешево в смачно.…

3 години назад

Ефективний спосіб сіяти кукурудзу: проросте вся 100%

Кукурудза – теплолюбна рослина. Тому її варто садити, коли надворі вже є стабільне тепло, а…

4 години назад

Як зробити тонкий лаваш, як пелюстка: лише 4 інгредієнти

Зараз багато страв готують з використанням лавашів. Звичайно, можна його купити, але ж самому можна…

4 години назад

Скільки разів потрібно підгортати картоплю, щоб збільшити у 3-4 рази врожай

Картопля любить постійний догляд, тільки тоді вона може порадувати щедрим урожаєм. І цей догляд полягає…

5 години назад

Як приготувати грибний паштет з ніжним смаком: «родзинка» в одному інгредієнті

Грибний паштет чудово смакує на сніданок та перекус. Будьте впевнені, що всі залишаться задоволені такою…

6 години назад