Лайфстайл

Як доглядати за очитком весною: необхідні заходи

Очиток або заячу капусту можна зустріти на багатьох присадибних ділянках. Цей дуже цікавий сукулент має велику популярність серед квітникарів. Він привертає увагу своїм тривалим цвітінням, що починається з середини липня і триває до глибокої осені.

Але краса рослини залежить від правильного догляду за нею. Особливе значення має проведення певних заходів навесні, з появою перших паростків рослини. Про них ми й поговоримо сьогодні докладніше.

Необхідні заходи з кущами

1) Очищення ділянки

З приходом весни клумбу, де росте очиток, необхідно почистити від торішнього сміття, які залишилися, особливо органічних залишків. Молоде листя у сукулента, що прокидається, росте дружно і досить швидко. У цей час необхідно провести санітарну обрізку та видалити мертві частини рослини

Багато квітникарів роблять це восени, проте весняна обрізка все ж таки краще. Маніпуляцію зручно виконувати без допомоги інструментів – усі мертві гілки легко відходять і вони добре відчутні на дотик. При цьому їх потрібно просто надламувати, не слід виривати.

Важливо провести обрізання до або відразу після появи паростків очитка, оскільки при пізній обрізці велика ймовірність травмування рослини.

2) Пересадка очитка та його пересадка

Очиток можна вирощувати на одному місці не більше п’яти років, після чого потрібно провести пересадку. Пересаджують сукулент зазвичай навесні, поєднуючи цю процедуру з поділом куща.

Для цього:

  • кущ необхідно обережно викопати із землі;
  • за допомогою ножа відокремити його частини. На кожній частині повинні залишитися коріння і бруньки рослини.
  • на 3 години перемістити частини очитку в тінь.
  • провести обробку місць поділу фунгіцидними препаратами (можна розчином марганцю, зеленкою);
  • посадити частини рослини на місце.

3) Підживлення

З початком пробудження очитку його потрібно підгодувати. За зиму сукулент слабшає і для набору зеленої маси своїх ресурсів вже мало. Як добрива для очитку можна використовувати перегній або компост. Важливо не перегодувати рослину таким азотним підживленням, це негативно позначиться на його стані.

На квадратний метр клумби буде достатньо 8 кг компостної землі. Категорично заборонено для підживлення цього сукуленту використовувати свіжий гній, він обпалить коріння рослини.

4) Полив

Як і належить усім сукулентам, очиток посухостійкий. Це, звичайно, не означає, що його зовсім не треба поливати. Потрібно, але тільки в спекотні літні дні. А ось навесні надходження вологи очиток не потребує. Йому цілком достатньо води у вигляді природних опадів. А ось надлишок вологи має значно небезпечніші наслідки, ніж її недолік.

Дотримуючись всіх рекомендацій, провівши всі необхідні заходи щодо догляду за очитком, можна розраховувати на те, що сукулент неодмінно віддячить садівника своїм красивим цвітінням.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

15 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

16 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому