Здоров'я

Чи можна схуднути від газованої води та побічні ефекти від води з бульбашками

Ніхто не сперечатиметься з тим, що солодкі газовані напої з хімічними ароматизаторами — безумовне зло. А що стосовно простої газованої води, чи така вона безгрішна? Давай розбиратись!

Іноді банан – це просто банан, так і газована вода – це просто газована вода. У хімічному плані це H2O, змішаний із CO2, вуглекислим газом, аналогічним тому, що ми видихаємо.

Як він туди потрапив? Холодний газ розчинився у воді за умов високого тиску. Це може відбуватися в природі – натуральне газоване добувають з деяких підземних колодязів і джерел. Продукт містить багато корисних речовин – при такому складі лоскочучі бульбашки стають просто ще одним приємним бонусом.

Також CO2 можуть «закачати» у воду на виробництві, причому це відбувається як з мінеральною природною, так і з звичайною водою, аналогічною до очищеної водопровідної. Додайте в неї сироп, барвник, консерванти, віддушки – і отримаєш смачний, калорійний і напій, що буквально моментально забезпечує тебе приростом.

Чому всі люблять газовану воду

Тут не обійшлося без маркетингу. Хоча далеко не вся газована вода на ринку є насиченою мінералами, сформувався якийсь стереотип, що газована вода корисна (хоча завжди треба дивитися на склад). З іншого боку, нерідко люди, які вирішили стати на шлях позбавлення зайвих калорій, з більшим бажанням п’ють саме газовану просту воду — вони відмовилися від хімічних лимонадів, але шипіння та бульбашки полегшують їм розставання зі шкідливими напоями.

Шкода та користь газованої води

Вода з бульбашками, як будь-який продукт, має свої особливості.

Газування допомагає збільшити рівень гідратації

Якщо тобі треба більше пити, а ти не можеш пити просту воду – пий газовану. Зрештою, це просто чиста вода із вуглекислим газом. Дієтологи та інші фахівці з харчування поступово відмовляються від лякаючих норм типу «три літри води щодня всім і кожному» — пити слід за спрагою, але достатньо, і не замінювати воду чаєм, кавою та соками.

Газована вода «смачніша»

Факт пов’язаний з попереднім — шипіння та бульбашки справді роблять газовану воду більш «апетитною». І це справді важливо, якщо ти стала на шлях оздоровлення свого меню. Сироп доливати не варто, але ти завжди можеш покласти до своєї порції мінералки лимон, ягоди або часточки фруктів.

Від бульбашок може роздутися живіт

І це також правда і чиста фізика. Вживаючи газовану воду, ми заковтуємо трохи більше повітря, ніж зазвичай. Разом з вуглекислим газом це може спричинити неприємні відчуття – особливо якщо ти страждаєш від синдрому роздратованого кишківника. З цієї причини газировка може викликати запор чи, навпаки, пронос.

Від газування можна набрати зайву вагу

У 2017 році американський журнал «Дослідження ожиріння та клінічна практика» опублікував дослідження, що підтверджує, що шипіння газованої води викликає у деяких людей сплеск вироблення «гормону голоду» греліну і людина частіше відчуває голод.

Газована вода допомагає схуднути

Газування може дати відчуття ситості без калорій. Про це говорять усі шанувальники води з газом – вона наповнює шлунок набагато вираженіше, ніж “порожня” вода. Досліджень газованої води небагато, але здоровий глузд дозволяє припустити, що якщо чиста рідина з бульбашками використовується як заміна солодким газованим напоям, це природним чином допомагає знизити кількість споживаних калорій.

Газована вода корисна для мозку

Проведене у 2022 році дослідження показало, що холодна газована непідсолоджена вода збільшує мозковий кровотік. Піддослідні, поміщені в стресову ситуацію, сьорбнувши шипучої води з льодом, залишалися зібраними, уважними і бадьорішими й мотивованими, ніж їхні побратими з дослідження, яких напували теплою водою і водою без газу.

Газування може зруйнувати зуби — і цукор ні до чого

У води з бульбашками кислотність може бути нижчою, ніж у простої — у тривалій перспективі це впливає на емаль. Також на вуглекислий газ реагує дентин, область під емаллю зуба, що захищає нерв.

Так шкідливо чи корисно пити газовану воду? Скажіть вже однозначно

Ні, не скажемо! Вода з газом дозволяє уникати зневоднення, переїдання (якщо, звичайно, ти не з тих, у кого від шипіння бульбашок починає вироблятися грелін) — словом, здатна послужити хорошу службу здоров’ю. Але й мінуси від її вживання також є. Тому обміркуй усе – і роби вибір правильно.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як найкраще носити міні в холодну погоду: обирайте в’язані варіанти

Зазвичай в осінньо-зимовий сезон сукні не стоять на першому місці у списку речей, які ми…

15 години тому

Цей принт замінить леопардовий восени та взимку 2024/2025

Анімалістичні принти давно захопили модний світ. Якщо минулого сезону всі буквально божеволіли по леопардовому орнаменту,…

2 дні тому

З яким взуттям носити популярні в цьому сезоні шуби

Шуби — наймодніший верхній одяг сезону осінь-зима 2024/25. Ними дизайнери пропонують замінити пуховики, дублянки, утеплені…

3 дні тому

Які штани популярні восени та взимку 2024/2025: 10 пар

Після закінчення тижнів моди ми вивчаємо глобальні тренди. Найчастіше серед них виявляються нетривіальні рішення, експериментувати…

3 дні тому

5 найкращих поєднань взуття, яке підходить до пальта цієї осені

Пальто – наш незамінний осінній супутник. Щоправда, образи з ним не завжди виглядають так само,…

3 дні тому

Стильні пуховики на осінь-зиму 2024/25: головні тренди

Осінь відчувається вже в кожному подуві вітру, тому саме час обговорити головні тренди верхнього одягу,…

3 дні тому