Здоров'я

Чи корисні яблука, як усі вважають: 5 причин замислитися

Всі знають приказку «Яблуко на день – і лікар не потрібен». Нехай це і досить незграбна калька з англійської, проте сенс зрозумілий. Але хотілося б дізнатися подробиці.

Соковите, хрумке яблуко – відмінний перекус і інгредієнт безлічі улюблених страв, від шарлотки до салатів. Незалежно від того, якому сорту ти віддаєш перевагу, одне велике яблуко містить приблизно 125 калорій:

  • Жир: 0,5 гр
  • Вуглеводи: 33,4 гр
  • Клітковина: 5,8 гр
  • Цукор: 10 гр

Також у яблуках є вітамін С, вітамін К, калій, бета-каротин, фолат та лютеїн.

І яку ж користь усе це може принести?

Яблука допомагають худнути та страхують від цукрового діабету

Згідно зі звітом, опублікованим в «Американському журналі клінічного харчування», вживання цільних яблук допомагає знизити апетит. А це допомагає контролювати вагу, тому що людина, яка не відчуває голоду, не схильна переїдати. Такий ефект досягається завдяки високому вмісту в яблуках пектину – цей вуглевод з довгим ланцюжком засвоєння вбирає воду та заповнює шлунок.

Також регулярне вживання яблук знижує ризик виникнення цукрового діабету 2 типу. Навіть якщо ти зїси яблуко раз на тиждень, це допомагає знизити ризик діабету на 3%.

Яблука захищають мозок

Яблука містять особливий тип поліфенолу, що називається кверцетином. Це пігмент, що надає плодам яскравого забарвлення. Було виявлено, що кверцетин має антиоксидантну дію, а значить, допомагає організму боротися з ушкодженнями, спричиненими окислювальним стресом – у тому числі хворобою Альцгеймера та деменцією.

Яблука покращують мікробіом

Ти знаєш, що це? Мікробіом – сукупність бактерій кишечника. Здорове травлення та здорова імунна система починаються в одному місці: у кишечнику. Регулярне вживання яблук допоможе збільшити кількість корисних кишкових бактерій.

Яблука бережуть зуби та порожнину рота

Карієс, на жаль, не лікують, і наліт не знімають, але знижують життєздатність хвороботворних бактерій у ротовій порожнині і допомагають зберегти здоровий колір зубної змалі. А ще спробуй взяти яблуко замість зубної щітки, особливо коли ти поїла часнику чи цибулі – яблуко послаблює ароматичні ферменти і запах з рота помітно слабшає.

Яблука знижують ризик виникнення двох видів раку

Така проста річ, як вживання яблука може допомогти вам значно знизити ризик розвитку деяких видів раку. На цю тему опубліковано два великі дослідження в журналах Reviews on Environmental Health та Public Health Nutrition. Аналіз показав, що вживання в їжу від одного до декількох яблук на день знижує ризик виникнення раку кишківника та раку легенів.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

7 найстильніших головних уборів цього сезону

Якщо ви хочете, щоб ваша голова була в теплі цієї осені і при цьому загальний…

9 години тому

Які джинси вибрати, щоб виглядати стильно цієї осені і зимою

Вибираємо найпопулярніші моделі серед різних модних трендів які будуть актуальні в цьому осінньо-зимовому періоді. Скінні…

17 години тому

Як виглядає стрижка метелик і кому вона підійде

Стрижка метелик — модна популярна зачіска, яка передає ретровайб. Вона поєднує елементи багатошарових стрижок, створює…

1 день тому

12 ідей, як зробити одяг оверсайз елегантним

Оверсайз-одяг завжди у пріоритеті у модниць, але восени він особливо затребуваний. По-перше, в ньому дуже…

1 день тому

5 моделей дутих жилетів, щоб стильно виглядати в холодний сезон

З настанням холодів з шаф достаються пуховики, дублянки та куртки, але часто ми забуваємо про…

2 дні тому

Як стилізувати плаття-светр цієї осені

Для поціновувачів суконь холодна погода не є причиною відмовлятися від жіночних та елегантних образів. Втім,…

2 дні тому