Кулінарія

Як вибрати в магазині рибні консерви, щоб не отруїтися

Консервована риба — зручний продукт на всі випадки життя. Банка з тунцем чи лососем є компонентом салатів та супів, кілька в томаті з картопляним пюре — смачна вечеря, а шпроти — традиційний інгредієнт для святкових бутербродів. Консервы беруть з собою в подорожі, в мандрівки по лісі, в туристичні походи в гори. І все це вагомі причини, щоб їх купувати.

Ознаки потенційної небезпеки

Виробники пропонують кілька різновидів консервованої риби. Вона буває: тушкована, у власному соці, в маслі, у вигляді паштету. Якщо на виробництві були дотримані санітарні та технологічні норми, тоді жодної небезпеки для потенційного покупця не буде. І в цьому ви можете впевнитися. Подивіться на основні критерії безпечного вибору консервованої риби:

  • кришка не роздута;
  • відсутній звук булькання;
  • є маркування ДСТУ, ТУ, ГОСТ;
  • термін придатності нанесений друкованим методом.

За останнім пунктом визначають фальсифіковані вироби. Виробники саме друкують на дні бляшаної банки термін придатності. Якщо є ознаки нанесення фарби, велика ймовірність, що ви тримаєте в руках підробку. Не дивіться на низьку ціну, бо для здоров’я подібне придбання може виявитися небезпечним.

В мережевих магазинах https://agro-market.net/catalog/cat/bakaleya/ купляти консервовані продукти краще, ніж на ринку або з випадкового лотка. Зверніть увагу на температуру зберігання продукції. За стандартом вона повинна бути від 0 до +20 градусів. Найвищий температурний показник може бути лише для масляних різновидів консервів. Для решти він немає перевищувати +15 градусів. Відхилення від норми є потенційним ризиком розвитку в бляшаній банці патогенних мікроорганізмів. Від такого придбання краще відмовитись.

Що написано на етикетці

Найперше ознайомтеся зі складом сировини. Консерва має бути апріорі з натуральних інгредієнтів. Наприклад, якщо це риба у власному соці, крім неї в банці повинна бути вода, сіль та перець. І жодних консервантів чи підсилювачів смаку. Маркування банок з рибними консервами роблять в три ряди:

  1. Дата виготовлення (число, місяць, рік).
  2. Асортиментний знак (цифри або букви) та номер заводу.
  3. Зміна та індекс рибної промисловості «Р».

Припустимо, що ви придбали консерву та впевнені, що все правильно визначили за зовнішнім виглядом банки. Не поспішайте їсти рибу. Спершу уважно подивіться на вміст тари: чи відповідає він заявленій на упакуванні інформації.

Навіть недосвідчені гурмани зможуть зрозуміти якість сировини. Якщо консерва була зроблена зі свіжої риби, вона буде пружна, зберігатиме форму та буде нарізана гарними шматками. При використанні замороженої продукції вигляд може бути менш привабливим. Головне, щоб не було підозрілої суміші з рибних залишків з незрозумілим кольором соусу. Пліснява, бульбашки та інші ознаки псування мають бути відсутні.

Отже, консерви смачні, зручні та є джерелом вітамінів та мікроелементів, якщо були правильно виготовлені. Ваше завдання полягає в придбанні якісної та свіжої продукції. Вибирайте в перевірених місцях та їжте на здоров’я смачні рибні консерви.

Пугачова Людмила

Закінчила Українську академію друкарства по спеціальності «Видавнича справа та редагування». Диплом редакторки переміг диплом економістки, відкривши в душі любов до текстів, а не до розрахунків та формул. Редактор рубрик lifestyle, кулінарія і поради.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

15 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

16 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому