Кулінарія

Експерти розповіли, чи варто їсти вівсянку щодня

Для одних вівсяна каша – це улюблений варіант сніданку, для інших – найненависніший у світі продукт. Але якщо опустити її смакові якості, про користь вівсянки теж точиться чимало суперечок. Цей злак багатий на вуглеводи, через що багато хто його побоюється, тому що вважають вівсянку вірною дорогою до набору ваги. Нижче експерти з видання Baazar розповіли, у чому користь цієї крупи та як додати її до раціону без шкоди для фігури.

Подробиці

Про корисні властивості вівсянки вам розповість будь-який дієтолог. Крупа відрізняється високим вмістом повільних вуглеводів та клітковини, що робить її ідеальним варіантом для сніданку: енергія та почуття ситості не вичерпаються як мінімум півдня, позбавивши вас необхідності перекушувати. Крім того, у вівсяній крупі досить високий вміст білка, вітамінів і мінералів (таких як марганець, магній, цинк і кілька вітамінів групи В). Ці елементи як насичують організм усім необхідним, так й сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань.

Чи сприяє вівсянка набору ваги? Це питання хвилює дуже багатьох. Набору ваги сприяє лише профіцит калорій – коли ви з’їдаєте більше, ніж витрачаєте, і надлишки енергії накопичуються в організмі у вигляді жирових відкладень. Сам по собі овес не дуже калорійний продукт, однак і тут є підводне каміння. Мало хто їсть вівсянку, зварену на воді, у чистому вигляді. Відразу ж хочеться покласти в кашу мед, цукор, джем, шоколад — список добавок нескінченний, як і їх калорійність. Якщо як підсолоджувач використовувати фрукти або ягоди, то ризик набрати вагу від такого сніданку різко зменшується. Завдяки високому вмісту клітковини, овес швидко дає почуття насичення, а потім довго перетравлюється, не даючи відчувати голод, так що це, навпаки, дає можливість схуднути. Головне, контролюйте, скільки ви їсте (це стосується не тільки вівсянки, а й усіх продуктів в принципі). Середня порція – 30 г сухого вівса – після варіння перетвориться на повну тарілку каші, і для одного прийому їжі цього буде цілком достатньо.

Крім того, овес сприяє виробленню серотоніну – гормону щастя, тому тарілка вівсянки сірим зимовим ранком забезпечить не тільки харчування для вашого організму, але й гарний настрій для вас.

Однак не будь-яка вівсянка корисна однаково. З метою економії часу багато хто купує вівсянку швидкого приготування в порційних пакетиках. По-перше, такий продукт піддається багатоступінчастій обробці, що руйнує клітковину та корисні речовини у складі. По-друге, там, як правило, містяться ароматизатори, консерванти та велика кількість доданого цукру. Таку кашу дієтологи вживати не рекомендують, тому що користь від неї мінімальна, а ось можливість набрати вагу зростає.

Що робити, якщо часу на приготування каші вранці не вистачає? «Лінива вівсянка» – ідеальний порятунок. З вечора змішайте вівсяні пластівці з йогуртом або рослинним молоком, додайте фрукти, ягоди чи горіхи та приберіть на ніч у холодильник. Інгредієнти можна перемішати або викласти шарами як парфе. Вранці у вас буде смачний та корисний сніданок, на приготування якого не знадобиться витрачати жодної секунди.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Деревний наповнювач для котячих лотків знадобиться і людям

Якщо у вас удома є кішка, то вам не потрібно розповідати про наповнювач для котячих…

4 години назад

Хитрість, щоб відбивні зі свинини не скручувалися на сковороді

Мабуть, чи не кожна господиня, готуючи відбивні зі свинячого м’яса, спостерігала, як на сковороді вони…

4 години назад

Що робити, якщо жовтіє по краях листя огірків

Зміна кольору листків сигналізують про те, що рослині не вистачає певних речовин для життя. Коли…

5 години назад

Неймовірний рецепт запеченої качки: гості пальчики оближуть

Запечена качка вже давно перестала бути святковою стравою. Її часто готують на вечерю або на…

5 години назад

Як врятувати троянди від тлі: народний засіб

Ці красиві квіти подобаються не тільки людям, а й маленьким білим «кровопивцям», які з’являються в…

6 години назад

Дуже гострий маринад для курки: «пекуче» барбекю

Відразу варто собі зізнатися, чи готові ви їсти дуже гостру курку. Не всі можуть споживати…

7 години назад