Здоров'я

Навіщо включати пшоняну кашу у свій раціон: в чому користь

Пшоно не такий частий гість на нашому столі, як скажімо гречка чи рис, але це ніяк не зменшує користі продукту про яку багато хто забуває. Іноді цю кашу називають “золотою” і користі від неї для організму та тіла дуже багато.

Вважається, що спочатку її використовували в Ефіопії близько 10 тисяч років тому, любили цю крупу і давні китайці, які виготовляли не лише каші, а й солодкі страви. Згодом крупа розійшлася і по інших країнах. В українців, вона теж має великий успіх. Тому далі розповімо, що від пшона можна отримати? Чим воно корисне для організму? Навіщо включати до раціону?

Пшоно має досить багатий вітамінний та мінеральний склад. Звичайно, що не обійшлося без усіх відомих “вітамінів краси” – ви їх знаєте під назвою вітамін А і Е (інакше ретинолу ацетат і токоферолу ацетат). Вони у свою чергу покращують якість не тільки шкіри, зменшуючи вираженість її старіння, але ще й зміцнюють нігті та допомагають волоссю. Крім цього, вищезгадані вітаміни мають властивості антиоксидантів, які у свою чергу зменшують негативний вплив вільних радикалів, що руйнують здорові клітини тіла та прискорюють старіння тіла. Ну, а вітаміни груп В дозволяють не тільки зберігати і підтримувати роботу мозку, зберігати спокій, але ще й позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи, травлення та засвоюваність продуктів. Давайте подивимося на склад:

Крім вітамінного комплексу у складі пшона також міститься і магній – близько 83 мг на 100 г продукту, що вважають 21% від добової норми. У поєднанні з вітамінами груп В магній допомагає в роботі серцево-судинної системи, а також допомагає зберігати бадьорість і активність нашому організму, та й ще ми завжди пам’ятаємо, що недолік калію і магнію може викликати судоми м’язів, що не дуже приємно. І включати продукти, що багаті на ці елементи все ж таки варто.

Пшоно відноситься до складних вуглеводів, що не викликає різкого стрибка цукру в крові і допомагає на довгий час залишатися ситим. Вчені Америки взагалі з’ясували, що пшоно знижує ризик цукрового діабету 2 типу (набутий, характерний для людей у віці) – про це вони говорять у журналі Frontiers in Nutrition, що знаходиться у вільному доступі.

Пшоно зменшує здуття і допомагає перетравленню продуктів, але переборщувати з ним не варто, тому що пшоно у великих кількостях може стати причиною поганої перестальтики та роботи товстого кишечника, бо все добре в міру.

При цьому пшоно має невеликий діуретичний (сечогінний ефект), що виводить солі з нирок і продукти обміну речовин, але якщо є великі конкременти (солі і камені), то від пшона доведеться відмовитися. При цьому ми повинні пам’ятати, що при непереносимості продукту його не вживають, а також не зловживають цією кашею за рахунок того, що речовини у крупі зменшують засвоюваність йоду. За наявності серйозних проблем про цей продукт у раціоні варто поговорити з фахівцем.

Що готують із пшона:

Звичайно з пшона роблять в основному кашу, поєднуючи її із сухофруктами або горіхами, а також різні пудинги, запіканки і навіть роблять чай (вважається тибетським напоєм).

Добре поєднується крупа із сухофруктами (чорнослив, курага), фруктами та ягодами, гарбузом, оскільки вона дещо зменшує ефективність роботи ШКТ та перистальтики, а також овочами та сиром, горіхами – що підвищує ситність продукту у багато разів. І хоч виходить досить калорійно, але ви не захочете їсти досить довго.

Залишайтеся красивими та здоровими. Пам’ятайте, що стаття має ознайомлювальний характер.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

16 години тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

16 години тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

2 дні тому

Топ-5 продуктів, які мають зігріваючий ефект

Якщо светри, куртки та пальто недостатньо зігріватимуть тебе цієї осені, потрібно «підвищувати градус» зсередини. Мова…

2 дні тому

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

5 днів тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

5 днів тому