Здоров'я

Що не варто робити після їжі: якщо ви хочете зберегти здоров’я організму та травлення

Ми всі хочемо жити довго, щасливо, а найголовніше залишатися здоровими і з чудовим травленням. Але, через те, що ми чогось не знаємо або перебуваємо у постійному браку часу, перекушуємо на бігу, або піддаємося не завжди правильним бажанням організму – ситуація швидко змінюється і ви відчуваєте, що здоров’я підсіло. Ви стали вже не таким активним, втрачаєте концентрацію та відчуваєте, що з травленням щось не те. Що не варто робити після їжі? І як у такий спосіб зберегти роботу організму та травлення? Давайте розбиратись.

Варто сказати, що багато звичок та бажань, які у нас виникають після їжі не зовсім корисні для організму, але за рахунок певного механізму травлення вони виникають і посилено на нас впливають.

Отже, після їжі не варто йти спати і приймати горизонтальне положення, тобто лежати на ліжку. Однак існує таке східне прислів’я: “пройди сотню кроків після їжі і доживеш до ста років”. І вона повністю виправдовує те, що їсти, а потім полежати – не правильно.

Який механізм та чому це може шкодити? Справа в тому, що ми поїли і лягли, шлунок наповнений і для того щоб перетравити все спожите до рганів травлення приливає кров, тому ви стаєте млявим, втомленим, відчуваєте сонливість. І ви прислухаєтеся до власного бажання полежати: приймаєте горизонталь, сфінктер, що закриває просвіт між шлунком і стравоходом слабшає або відкривається. Їжа зі шлунка починає потрапляти у стравохід, тому ви відчуваєте печію, неприємне відчуття в ділянці за грудиною, а також відчуття кислоти у роті тощо. Згодом може виникнути запалення слизової стравоходу, тобто езофагіт. Тому після їжі варто 1,5-2 години посидіти або просто погуляти.

  • Після їжі не варто пити чай, каву, багато води. Пити рідину багато хто рекомендує до їжі, щоб не тільки знижувати вагу, але й не розбавляти шлункові ферменти рідиною. Вчені Вірджинського інституту показали, що ті, хто вживали воду до їжі відзначили поліпшення роботи травлення, а також зниження ваги.
  • Після трапези не варто заїдати їжу фруктами, тому що фрукти та ягоди мають особливість “погано поєднуватися” з іншими продуктами, що може викликати здуття, тяжкість та неприємні відчуття. Фрукти та ягоди краще їсти через 1,5-2 години після їжі.
  • Після їжі не варто займатись фізичним навантаженням. Походити, погуляти можна, але після щільної трапези не варто займатися активним фізвправами, тому що організм дає приплив крові до системи травлення і йому потрібно саме кровотік до нього, а не до м’язів тіла.
  • З вищеописаної причини, що кровообіг приливає до шлунково-кишкового тракту, не варто і приймати гарячу ванну, душ, баню, щоб не порушувати процес травлення.
  • Відкладіть всі важливі справи на 1-1,5 години, оскільки ефективність роботи мозку за рахунок припливу крові до шлунка та кишечника знижується, чому концентрація та активність когнітивних процесів знижується.
  • Після їжі не варто пити холодну, крижану воду. Холодна вода сприяє спазму судин, а значить, що приплив крові до шлунка зменшиться, що погіршить роботу травного тракту та травлення погіршиться.

Пам’ятайте, що від роботи травлення залежить багато факторів, здоров’я і навіть імунітет. Тому за ним варто стежити досить ретельно.

Залишайтеся красивими та здоровими. Пам’ятайте, що за наявності проблем варто звернутися до фахівців. Стаття несе ознайомлювальний характер.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Як правильно підживити розсаду перцю: урожай буде забезпечений

З сімейства пасльонових, а точніше томатів, баклажанів і перцю, найкапризнішим вважається саме солодкий болгарський перець.…

3 години назад

Як почистити матрац у домашніх умовах: без шкоди для матраца та людей

Плями та запах з матраца, зрозуміло, можна вивести, звернувшись у хімчистку. Але це зовсім не…

4 години назад

Як оновити будинок навесні: 4 простих та бюджетних способи

Весна для нас - час оновлень, коли хочеться додати у свій образ чи інтер'єр будинку…

5 години назад

Як нарізати варені яйця, щоб не розкришився жовток: ось як роблять в ресторанах

Одним із інгредієнтів святкових салатів є варене яйце. Але коли потрібно нарізати його на кубики,…

6 години назад

Поширена помилка, яка може зіпсувати інтер’єр кухні

Зробивши ремонт на кухні, замовивши в нього новий гарнітур та меблі, господині із задоволенням розставляють…

6 години назад

Що приготувати замість набридлих котлет і тефтелів: рецепт смачних м’ясних кульок

Якщо ви втомилися кожен день подавати до обіду або вечері одну і ту ж м'ясну…

7 години назад