Здоров'я

Кому можна, а кому не можна їсти квашену капусту: користь та шкода популярної їжі

Капуста є основою для традиційних рецептів у всьому світі. В Азії та Європі існують власні легенди про походження, але відомо, що ще будівельники Великої китайської стіни отримували на обід капусту.

Цілющі якості у кислої капусти відзначав капітан Джеймс Кук: моряки з її допомогою набували імунітету проти цинги.

Нашы предки квашену капусту завжди заготовляли про запас. Це було свято для будь-якої селянської родини. Капустяні голівки починали збирати наприкінці осені. Діставали особливе капустяне корито та інше начиння. Діти допомагали рубати капусту, а потім доїдали качан. Посуд добре промивали та запарювали з гілками ялівцю для дезінфекції. Підготовлену суміш закладали у бочки під гніт до появи піни. Щоб капуста вийшла солодкою, після появи характерних бульбашок протикали її до дна колом із берези. Готову квашену капусту їли самі та подавали гостям.

В даний час квашену капусту можна купити в магазині, але домашня закуска залишається гордістю кожної господині.

У їжу вибирають добротні качани з щільним здоровим листям. Їх можна варити, запікати, шаткувати на пироги або квасити. Квашена капуста є цінним джерелом вітамінів. Саме той випадок, коли овоч в обробленому вигляді набагато корисніший.

Користь квашеної капусти

У народній медицині тарілка соковитої квашеної капусти вважається ефективним засобом проти нудоти.

Справляється капуста із синдромами похмілля та токсикозу. Допомагає відновити сили під час застуди. Капуста також використовується в косметології – у масках для обличчя та рук із різними добавками.

Вітамін U у квашеній капусті попереджає появу виразки травного тракту, а вітамін C зміцнює імунітет та сприяє регенерації організму на клітинному рівні. В результаті бродіння виходить молочна кислота – джерело пробіотиків.

Корисний склад квашеної капусти:

  • Пробіотики;
  • Клітковина
  • Залізо
  • Бурштинова кислота;
  • Фолієва кислота;
  • Нікотинова кислота;
  • Кальцій;
  • Магній;
  • Калій;
  • Йод;
  • Марганець;
  • Мідь;
  • Натрій;
  • Фосфор.
  • Вітамін C;
  • Вітамін K1;
  • Вітамін A;
  • Вітамін P;
  • Вітамін U;
  • Вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12).

Капустяний розсіл очищає організм від шкідливих токсинів. Тартронова кислота у рідині перешкоджає поширенню жирових відкладень. Квашену капусту корисно вживати для схуднення, але не варто захоплюватися цією стравою. Капустяний сік, навпаки, сприяє підвищенню апетиту.

Після закваски капуста стає продуктом із негативною калорійністю. На засвоєння капусти організму потрібно більше калорій, ніж міститься. Такі ж властивості має і селера.

Шкода квашеної капусти

Квашена капуста не підходить людям із збільшеними показниками кислотності шлункового соку. У зону ризику потрапляють ті, хто має такі хвороби, як ниркова недостатність, гіпертонія, виразка шлунка чи проблеми із підшлунковою залозою.

Важливо обмежувати одну порцію квашеної капусти на 150-200 грамів, а ще не ставити її на стіл після сьомої вечора. Запобіжні заходи необхідні через високий вміст солі в продукті. Якщо про це забути, можуть з’явитися набряки. Велика порція капустяного розсолу загрожує розладом шлунка. Любителям квашеної капусти варто частіше перевіряти організм на наявність сечокам’яної хвороби.

У будь-якому випадку необхідно ретельно промивати листя капусти перед приготуванням. Усередині можуть ховатися дрібні комахи або гнилизна.

Поради щодо приготування квашеної капусти

Квашення капусти відбувається шляхом бродіння в природному процесі. Оцет і цукор додаються тільки якщо потрібно надати страві гостроти. Таку капусту ставлять на святковий стіл до алкогольних напоїв, але в цьому випадку вона втрачає корисні властивості.

Необов’язково перемішувати капусту тільки з морквою та журавлиною. У страву нерідко кладуть яблука, різні трави, часник, олію і навіть корицю.

У домашніх умовах капусту можна заквасити у малій тарі з герметичною кришкою. У такому разі капусту спочатку складають під гніт у відра, а потім щільно набивають у банки. Потрібно насипати зверху дві столові ложки солі та підлити прохолодної води. Банки зберігають у тазі до появи розсолу. Потім розсіл слід додати, знову закрити банки та прибрати на холод, наприклад, на балкон.

Як гніт можна використовувати звичайний поліетиленовий пакет з водою.

Готова квашена капуста має світлий розсіл із приємним запахом. Листя стає білим або бурштиновим, хрустким і соковитим. Перед зберіганням готової закуски гніт прибирати не потрібно, достатньо зменшити його вагу.

Термін зберігання квашеної капусти – 8 місяців.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

2 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

3 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

4 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

4 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

5 днів тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

6 днів тому