Здоров'я

Гречаний чай: корисні властивості напою і як його правильно заварювати

Сьогодні гречаний чай можна зустріти часто в меню практично будь-якого кафе, багато компаній пропонують свої сорти цього напою, також готують десерти з гречихою. Розповідаємо все, що потрібно знати про цей модний продукт.

В основі всього цього розмаїття лежать різні сорти татарської гречки з Китаю та Японії, кожен з яких відрізняється своїм смаком та ароматом (хоча загальні корисні властивості зберігаються).

Стародавні східні традиції

Насіння татарської гречихи дрібніше, ніж у посівної — воно містить набагато більше корисних вітамінів та мікроелементів. Щоб отримати багатий смак і зберегти надовго корисні властивості, зерна татарської гречки легко обсмажують, перемелюють і гранулюють, а вже з цих гранул виходить напій з глибоким смаком вівсяного печива.

Відвар із насіння татарської гречки був відомий на Сході ще з давніх-давен — до Китаю він потрапив разом з татаро-монгольськими завойовниками, а потім традиція культивування татарської гречки поширилася до Кореї та Японії. Традиційна східна медицина швидко відзначила корисні властивості відвару – його наказували пити для зміцнення організму та підвищення життєвого тонусу.

Унікальні корисні властивості

Як уже говорилося раніше, на Сході надзвичайна оздоровча дія гречаного чаю на організм людини цінується особливо високо. Його м’який смак і повна відсутність кофеїну зробив напій улюбленим вечірнім частуванням багатьох жителів Китаю, Японії, Кореї, а сьогодні гречаний чай набув популярності і за межами цих країн, завоювавши любов гурманів та адептів здорового способу життя по всьому світу.

Вважається, що регулярне вживання напою значно скорочує ризик онкології, а також налагоджує роботу травної та серцево-судинних систем. Гречаний відвар допомагає вивести зайву рідину з організму та зняти набряклість. Крім того, напій багатий на вітаміни В1 і В2, залізо, магній і клітковину, підвищує імунітет, знижує артеріальний тиск, благотворно впливає на центральну нервову систему, підвищує стійкість до стресів і емоційних потрясінь — зазначається, що любителі гречаного чаю більш стабільні емоційно, схильні до депресивних станів і рідше страждають від безсоння.

Як правильно заварювати гречаний чай

Гречаний чай заварювати так само просто, як і звичний листовий: на склянку окропу необхідно взяти 3 г заварки (одна чайна ложка) і дати настоятися протягом 2-5 хвилин.

Особливість гречаного чаю полягає в тому, що його дійсно можна заварювати окропом 90 градусів, а одну заварку можна використовувати до 3-х разів – смак чайного напою стає тільки глибшим, а на четвертий раз розварені гранули чудово підійдуть для смачних та корисних рецептів – вони збагатять ваші улюблені страви клітковиною та вітамінами.

Йогурт із гречихою

Найпростіше – додати розварені гранули в йогурт чи будь-який інший кисломолочний продукт. Такий коктейль м’яко очистить кишечник і подарує почуття ситості.

Складові:

  • Грецькмй йогурт 1 шт.
  • Розварені гранули гречки 1 ч. л.
  • Мед за смаком

Спосіб приготування:

Змішати йогурт із розвареними гранулами, додати мед за смаком та подати до столу.

Смузі з гречкою

Влітку особливо сильно хочеться почати свій ранок чимось яскравим, легким і корисним — смузі з гречихою виявиться дуже доречним.

Складові:

  • 1 середній банан
  • 30 грам полуниці
  • 250 мл молока або його альтернативи
  • Чайна ложка розвареної татарської гречихи

Спосіб приготування:

Усі інгредієнти збити у блендері до однорідної консистенції. За бажання смузі можна прикрасити свіжими ягодами та м’ятою.

Смачного!

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

8 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

9 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

23 години тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

2 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому