Лайфстайл

Що корисніше: яєчний жовток проти білка

При думці про смачний неспішний сніданок, багато хто з нас представляє апетитну яєчню або тости з авокадо і яйцем пашот. Про найкорисніший спосіб приготування яєць ми вже розповідали, тепер розберемося, яка їх частина корисніша для організму — білок чи жовток?

Склад та корисні властивості жовтка

Крім корисних жирних кислот, а також заліза, кальцію, цинку, тіаміну і білка (так, у жовтку він також міститься і, що цікаво, у набагато більшій кількості, ніж у білку), яєчний жовток містить лютеїн і зеаксатин – корисні антиоксиданти, що запобігають багатьом захворюванням зору – наприклад, катаракті. Крім того, саме в жовтку зосереджена основна (загалом, 100-процентна) кількість всіх вітамінів, що містяться в яйці, включаючи вітаміни групи A, В, D, E і К. До складу жовтка також входить фолієва кислота (вона ж вітамін В9) – найважливіша в організмі речовина, що бере участь у більшості біологічних процесах, включаючи формування та регенерацію клітин, роботу імунної та нервової системи.

Яєчний білок

Більшість дієт рекомендують включити до раціону саме яєчний білок, виключаючи з нього жовток. Можливо тому багато хто з нас помилково припускають, що білок корисніший. Яєчний білок хіба що менш калорійний, ніж жовток, оскільки приблизно на 80% складається з води. Але вітамінів у його складі також багато. Тому якщо ваша мета – скинути вагу, то варто віддати перевагу білку, на деякий час виключивши жовток. Якщо вас більше цікавить насичення організму поживними речовинами (що особливо актуально в холодну пору року) — не варто відмовляти собі в жовтку.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Курячі котлети з зеленню нашвидкуруч: будуть готові за 19 хвилин

Смачні та апетитні котлети — це завжди доречна страва на вечерю. Якщо ви також поспішаєте…

3 хв. назад

Досвідчені квітникарі розповіли, що треба робити з трояндами, щоб квітли до морозів: секрети догляду

Троянди дуже вибагливі у догляді квіти. Щоб вони не хворіли й квітли до морозів, треба…

33 хв. назад

Яку воду правильно додавати до плову: гарячу чи холодну

Від плову очікують, що він буде розсипчастий, ароматний та дуже смачний. Щоб він був саме…

1 годину назад

Городники розкрили трьохетапну схему підживлення часнику: виросте «розміром з кулак»

Великий часник виростити можна, якщо забезпечити на етапі вирощування потрібними добривами. Від них залежить половина…

2 години назад

Кулінари розповіли про 5 спецій для приготування річкової риби: більше смаку та аромату

Річкова риба суттєво відрізняється від морської. Саме тому потрібно ретельно підбирати спеції, які зможуть її…

2 години назад

Досвідчені городники розповіли, як позбутися фітофторозу на помідорах: прості дієві засоби врятують урожай

Фітофтороз – грибкове захворювання багатьох рослин. Помідори не виняток. Причини виникнення фітофторозу на помідорах можуть…

3 години назад