Здоров'я

5 типів фізичної активності, які допомагають підняти настрій та покращити психічне здоров’я

В новій реальності та ще й з приходом осені багато людей стикаються з погіршенням настрою, апатією, підвищеними ризиками стресу та розвитку депресії.

Впоратися з цим станом добре допоможуть фізичні вправи.

Вони звичайно не панацея від поганого настрою та депресії, але численні дослідження показали, що фізична активність позитивно впливає на психічне здоров’я.

Плюс до всього, фізичні навантаження покращують фігуру та підвищують самооцінку, а також знижують ризики розвитку багатьох хронічних захворювань.

У цій статті розглянемо 5 основних видів фізичної активності, які допоможуть покращити психічне здоров’я та підняти настрій:

Пробіжка

Анаеробні вправи, до яких відноситься біг, сприяють виробленню ендорфінів, що викликають позитивні відчуття в тілі і навіть зменшувати сприйняття болю.

Згідно з деякими дослідженнями, заняття фізичною активністю не менше 30 хвилин 3-5 разів на тиждень можуть позитивно впливати і на емоційний стан і значно зменшувати симптоми депресії.

Якщо ваш графік сильно завантажений, то навіть 10-15 хвилинні інтенсивні аеробні вправи матимуть вагомий внесок у здоров’я.

Це може бути пробіжка, танці, плавання, їзда на велосипеді.

Силові вправи

Численні дослідження показали, що дорослі люди, які регулярно займаються з обтяженнями, мені схильні до розвитку депресії, ніж ті, хто не займається силовим тренінгом.

Також, силові тренування мають такі переваги, як збільшення м’язової маси, ущільнення кісткової тканини, поліпшення кровообігу та прискорення метаболізму.

Йога

Йога та інші східні практики мають розслаблюючий і антистресовий ефект, покращують гнучкість, баланс, а також змушують більш усвідомлено підходити до думок і дихання.

Згідно з дослідженням 2017 року, практика йоги по 60 хвилин 2 рази на тиждень сприяє зниженню тривожності та ризиків депресії, а також підвищує самооцінку у літніх жінок.

Прогулянки

Найпростіший і найдоступніший спосіб підвищити свою фізичну активність протягом дня – вийти на прогулянку.

Проста ходьба підходить практично всім людям, яким інші види активності можуть бути протипоказані.

Прогулянка на свіжому повітрі покращує кровообіг, насичує кров киснем, покращує настрій та знижує ризики розвитку ожиріння.

Для такого виду активності не потрібно спеціального інвентарю. Достатньо зручного взуття та верхнього одягу, що відповідає погоді.

Зробити прогулянку активнішою можна використовуючи спеціальні палиці для скандинавської ходьби.

Джампінг

Цей напрямок у фітнесі став набирати популярності останніми роками. Джампінг, або стрибки на невеликих батутах є веселим та захоплюючим способом зміцнити серцево-судинну систему без зайвого навантаження на суглоби.

Під час стрибків на батуті у мозку виділяється серотонін та окситоцин – хімічні речовини, що підвищують настрій. Сплеск цих речовин дає відчуття щастя, тим самим знижуючи стресові та депресивні стани.

Будь-яка фізична активність – ключ до психічного та фізичного здоров’я. Головне вибрати той напрямок, який найбільше вам приносить задоволення.

Діліться в коментарях, які типи фізичних навантажень ви віддаєте перевагу і як часто тренуєтеся?

Звертаємо вашу увагу, що стаття має ознайомлювальний характер і не є закликом до дії.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

16 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

17 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому