Лайфстайл

Перезимує навіть найпримхливіший виноград: в такий спосіб готують лозу до зимівлі

Виноград має два найуразливіші місця — хвороби та зимівля. Суворі зими цей південний гість переносить важко, а іноді й зовсім гине.

Власники виноградників обов’язково вкривають лозу на зиму.

Але дачник часто не має часу, сил чи навичок. Також любителі часто пускають виноград на альтанки, навіси, паркани, для того щоб він виконував і декоративну функцію.

Щорічно знімати товсті стволи для укриття складно, а іноді й зовсім неможливо. Але досвідчені виноградарі захищають лозу від негативного впливу зимових холодів не лише укриттям. Існує низка заходів, які готують рослину до зимівлі.

І особливо важливо їх дотримуватись, якщо лоза залишаються до весни без укриття.

Підживлення

Восени винограду потрібен калій та фосфор. Вони допоможуть молодим пагонам здеревніти, а також сприятимуть закладанню плодових бруньок на наступний рік.

Використовувати для підживлення можна попіл, розвести потрібно у відрі води 1-1,5 склянки. На одну рослину достатньо 1 відра.

З мінеральних добрив найкраще підходить монокалійфосфат (1,5 ст. л. на 10 л води).

Удобрювати краще водяними розчинами. У такому вигляді рослина одразу може споживати поживні речовини. Якщо попіл або монокалійфосфат вносяться в сухому вигляді, їх потрібно обов’язково закласти в ґрунт розпушивши біля кореня, а потім добре пролити це місце, якщо немає дощів.

Гарний полив

Пізньої осені необхідно добре полити рослини. Це допоможе їм легше пережити зиму, адже навіть у сплячому стані рослини споживають та випаровують вологу.

Укриття

Якщо виноград регулярно підмерзає, є сенс укрити його хоча б агроволокном високої щільності. Зробити це можна, навіть якщо рослина закріплена на якійсь конструкції. Але якщо зима з дощами, то робити цього не варто, бо агроволокно намокне, що посилить ситуацію.

Ще один варіант укриття – синтепон. Це недорогий матеріал, який добре утримує тепло. Він легкий, довговічний, з нього легко зробити укриття будь-якої форми, навіть пошити чохол на невелику альтанку. Але він намокає, тож зверху треба вкривати плівкою або брезентом.

Якщо виноград знаходиться на шпалері, то найпростіший варіант захисту, який практикується десятиліттями, – прикопування.

Лоза поміщається в траншею, фіксується і засипається землею на 10-15 см. З таким укриттям перезимує навіть вередливий виноград.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Сестри Завальські розповіли, що ніколи не хотіли працювати в російському шоу-бізнесі

В 2001 році в українському шоу-бізнесі з'явився гурт «Алібі». Він дуже швидко став популярним. Анна…

29 хв. назад

Як приготувати знаменитий соус з сиром «Дор Блю» до креветок або риби

Розкішний та дуже смачний соус з сиром «Дор Блю». Буде неодмінно незабутньо. Подайте такий соус…

59 хв. назад

Алла Саліванчук задумується про вступ до лав ЗСУ

Відома акторка, Анна Саліванчук, в інтерв'ю для програми Ближче до зірок розповіла про те, що…

1 годину назад

Дачники розповіли, чим підживити малину, щоб рясно вродила: ягід буде удвічі більше

Садівники розповіли, чим краще удобрити малину, щоб ягоди були великі й соковиті. У подробицях читайте…

1 годину назад

Як приготувати універсальний соус для салатів з зелені, креветок чи овочів

Салат з креветками чи з овочами, з зелені потребують апетитної заправки. Якщо ви скористаєтеся цим…

2 години назад

Досвідчені городники розповіли, як позбутися берізки на ділянці: бур’ян зникне назавжди

Берізка – один з видів бур‘янів, який завдає шкоди городині. Вона має довге коріння, тягне…

2 години назад