Кулінарія

В якому посуді краще варити варення: вибираємо між алюмінієм, міддю та нержавійкою

У солодких заготовках на зиму важливі не лише складові та рецепт, але й посуд, у якому буде варитись джем, сироп чи варення. Як в принципі і при приготуванні перших страв також важливо використовувати якісний посуд, тоді і страва буде смачнішою.

Подробиці

Каструльки та тазики з нержавіючої сталі по праву вважаються найкращим посудом для приготування варення. Це пов’язано з тим, що матеріал не входить у реакцію з продуктами.

Саме тому варення, приготоване в ємності з нержавіючої сталі, збереже корисні якості фруктів або ягід і буде дуже смачним.

Крім того, ви можете без побоювань залишати інгредієнти для майбутнього конфітюру в каструлі з нержавіючої сталі, якщо рецепт передбачає кілька етапів.

Незважаючи на те, що мідний тазик – саме той посуд, в якому варили варення ще наші бабусі, він має не лише переваги, але й недоліки.

Мідь відрізняється гарною теплопровідністю, це означає, що вміст ємності готуватиметься рівномірно і не пригорить.

Разом з тим, при нагріванні іони міді вступають у реакцію з аскорбіновою кислотою. Це означає, що вітамінів у такому джемі чи желе не залишиться.

Крім цього, оксиди міді, які можуть потрапити у страву при готуванні, несуть у собі небезпеку для людського організму.

Зрештою, варто сказати кілька слів про алюміній. Як і в попередньому випадку, від використання алюмінієвої каструлі чи миски краще відмовитись, оскільки на її поверхні завжди можна виявити оксидну плівку.

У процесі взаємодії з харчовими кислотами вона руйнується, внаслідок чого частинки речовини, бажаєте ви цього чи ні, стають компонентами страви.

Зробимо висновок – алюмінієвий та мідний посуд можна використовувати для швидкого варіння, але залишати продукти в них не можна. Якщо ж варення готується у кілька етапів, кращий варіант – посудина з нержавіючої сталі.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Читати коментарі

  • Наташа.
    Основні складові нержавіючої сталі - хром і нікель.Ці метали - канцерогени. При наявності у харчовому продукті кислот - сполуки хрому і нікелю переходять у нього (концентрації забагато більші ніж ГДК). Бачив у експерименті.
    Із Internet:
    "Корозійну стійкість нержавійці забезпечує висока концентрація хрому, саме цей елемент сприяє формуванню окисної плівки. Що стосується складу харчової нержавіючої сталі, то в нього додають: нікель і титан, кобальт і молібден. Комбінований матеріал здатний виявляти стійкість до агресивних середовищ і впливів сольових розчинів."

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

3 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

4 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

18 години тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

2 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому