Лайфстайл

Для чого використовують лушпиння цибулі в городі

Кожному дачнику хочеться виростити гарний урожай фруктів, овочів та соковитих ягід. Однак для отримання багатого врожаю недостатньо лише висадити в саду та на городі саджанці плодових культур, потрібно також постійно доглядати рослини, захищати їх від шкідників.

Адже жодна рослина не буде добре рости й не дасть смачних плодів, якщо регулярно не отримуватиме підживлення.

Подробиці

Але це не означає, що потрібно відразу ж їхати до спеціалізованого магазину за комплексними добривами та препаратами для захисту рослин від шкідників та грибкових хвороб.

Потрібно просто озирнутися довкола, тому що всі необхідні компоненти для приготування якісного добрива можуть опинитися під рукою.

Одним з таких компонентів є лушпиння цибулі, яку більшість із нас часто викидає у відро для сміття. З лушпиння цибулі можна приготувати цілющий настій, багатий каротином, мінеральними солями, вітамінами, фітонцидами та іншими корисними речовинами.

Рослинам обов’язково сподобається таке натуральне підживлення, а шкідники будуть триматися трохи далі від тих культур, які були оброблені настоєм або відваром лушпиння цибулі.

Які переваги мають добрива з лушпиння цибулі

Це природне добриво, має багатий вітамінний склад, у ньому міститься нікотинова кислота, яка позитивно впливає на зростання рослин і розвиток кореневої системи.

У складі добрив на основі лушпиння цибулі присутні фітонциди, які згубно діють на бактерії, а також зупиняють розвиток і поширення грибків.

У цьому натуральному підживленні міститься і така найважливіша речовина, як бор, без якого не можуть повноцінно розвиватися яблуні, суниці та томати.

До складу лушпиння цибулі входять практично всі вітаміни групи В, які допомагають культурним рослинам наростити зелену масу.

Як приготувати добрива з лушпиння цибулі

Відразу ж хотілося б звернути увагу на те, що будь-які засоби, приготовані з лушпиння цибулі, не можна зберігати, тому що вони швидко втрачають свої корисні якості та псуються.

Використовувати підживлення з лушпиння цибулі можна практично для всіх сільськогосподарських культур, наприклад, для огірків, томатів, ягідних чагарників, полуниці, плодових дерев та квітів.

Підживлення з лушпиння цибулі для огірків та томатів

Рідке добриво з лушпиння цибулі можна використовувати не тільки для кореневого підживлення, але і для обприскування томатів та огірків.

Насипте лушпиння цибулі (30 г) у відро і залийте теплою кип’яченою водою (5 л), ретельно перемішайте і закрийте кришкою, потім приберіть на 5 днів у темне місце.

Як тільки настій буде готовий, його необхідно його процідити та застосовувати для обприскування рослин або кореневого поливу.

Таке підживлення можна використовувати один раз на 10 днів після заходу сонця або в похмурий день.

Можна також приготувати для томатів і огірків підживлення не тільки з лушпиння цибулі, але і березового попелу.

Насипте в підхожу місткість попіл (60 г) і додайте лушпиння цибулі (120 г). Потім ці компоненти потрібно залити окропом (1,2 л) і ретельно перемішати.

Суміш накрити кришкою і прибрати приблизно на 3 дні в темне місце, потім процідити й розбавити водою (2 л). Використовувати як підживлення для саджанців і дорослих рослин.

Хотілося б звернути увагу, що процес приготування цього натурального добрива не займе багато часу, зате користь від підгодівлі буде велика.

Підживлення з лушпиння цибулі для полуниці

Величезну користь таке добриво принесе і кущикам полуниці, які не лише отримають усі речовини, необхідні для росту та розвитку, а й надійний захист від хвороб та паразитів.

Для приготування настою знадобиться саме лушпиння цибулі (120 г), яке потрібно відправити у відро і залити окропом (2,6 л), потім прибрати місткість на 3 дні в темне місце. Як тільки добриво настоїться, його потрібно процідити. Можна використовувати для кореневого поливу та обприскування.

Цим же добривом можна підгодовувати ягідні чагарники та плодові дерева.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

8 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

9 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

1 день тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

2 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому