Фітнес

Лікар розповіла, які продукти знижують кислотність шлунка

Не надто правильне харчування здатне призвести до безлічі неприємностей, у тому числі стати причиною розвитку захворювань шлунка. Уникнути цього можна, якщо знати, які продукти знижують кислотність шлункового соку. Про них розповіла лікар-терапевт, лікар-гастроентеролог клініки «Креде Експерто» – Мизнікова Олександра.

Підвищена кислотність шлунка як одна з причин виразки

Насправді підвищена кислотність шлункового соку більш характерна для такого захворювання як гастрит , бо до виразки вона може призводити за цілої сукупності обставин, серед яких не тільки кислотність соку, але й стан слизових оболонок. Але це не означає, що поява печії, тяжкості після споживання їжі, хворобливих відчуттів у шлунку, особливо після гострої, гіркої або кислої їжі, можна ігнорувати. Знижувати кислотність треба, інакше без правильного харчування такі симптоми можуть призвести до розвитку захворювань чи їх загострень. Також зрозуміти, що настав час переглянути меню, можна не тільки при появі печії, але і специфічної відрижки з кислим або гірким присмаком.

Іноді виразкова хвороба може протікати і без зазначених симптомів, тому найнадійніший спосіб перевірки рівень кислотності шлунка – це аналіз його соку.

Дієта при підвищеній кислотності шлунка

У період загострення шлункових болів позбавлятися підвищеної кислотності слід за допомогою дієти. Для цього рекомендується вживати їжу гомогенізованої консистенції. Краще всього підійдуть зварені каші, робити які можна і на молоці, супи-пюре, овочеві пюре в перетертому вигляді. Овочі – переважно ті, що містять менше клітковини, такі як картопля, морква, гарбуз. Не заборонені й фрукти та ягоди, але не найкисліші і без шкірки. З обережністю слід вживати або взагалі відмовитися від цитрусових, червоної смородини і журавлини. М’ясо та риба повинні бути не надто жирними. Яйця не заборонені, але набагато легше вони перетравлюються шлунком, будучи приготовленими у вигляді омлету.

Важливу роль грає як вид їжі, так і спосіб її приготування. Смажені страви при підвищеній кислотності шкідливі, тоді як відварені, запечені або приготовлені на пару цілком підійдуть

Продукти, що знижують підвищену кислотність

До таких відносяться молочні та кисломолочні продукти, у тому числі і сир, але не надто жирний. Зменшувати кислотність можна за допомогою вівсяної каші або вівсяного киселю. Також народна медицина рекомендує під час загострень замінити звичний чай на вівсяний відвар. Прийом цього засобу полегшує неприємні відчуття у шлунку.

Від чого слід відмовитись

При підвищеній кислотності шлунка слід дотримуватися дієти , за якою забороняються:

  • міцні м’ясні та рибні бульйони;
  • жирні сорти м’яса чи риби;
  • гострі приправи та прянощі;
  • кислі маринади;
  • важкі для травлення овочі, такі як редька, білокачанна капуста;
  • солона та копчена їжа;
  • фастфуд та продукти швидкого приготування, напівфабрикати;
  • м’який хліб, торти та здобна випічка;
  • алкоголь у будь-якому його прояві.
Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Ефективний народний засіб обробки кущів смородини від шкідників

Навесні потрібно провести обробку садових культур від шкідників, які можуть не просто зіпсувати врожай, а…

7 години назад

Городні хитрощі, які допоможуть виростити кріп без парасольок

Городники використовують парасольки кропу, тільки коли починається час зимових заготовок. Застосування цієї частини рослини не…

8 години назад

Жодна кульбаба більше не проросте на ділянці: допоможе хитрий спосіб

Не всі дачники радіють кульбабі на своїй ділянці. Рослина виглядає красиво і сповіщає про те,…

9 години назад

Як захистити пекінську капусту від шкідників

Багато дачників дедалі частіше вирощують пекінську капусту на своїй ділянці Цей процес нескладний, головне, подбати…

10 години назад

Які сорти смородини менше хворіють: запам’ятайте ці дві назви

Кожен дачник мріє про багатий урожай фруктів та овочів, але при цьому хоче поменше метушні…

11 години назад

Плюси та мінуси скошування полуниці влітку

Часто в рекомендаціях щодо догляду за полуницею окремим пунктом значиться скошування кущів після плодоношення. Досвідчені…

12 години назад