Лайфстайл

Вчені виявили, що добавка з енергетиків може сповільнити старіння

Згідно з новим дослідженням вчених з Університету Сан-Паулу (Бразилія), додавання таурину в раціон може запобігти накопиченню вільних радикалів в організмі людини, уповільнити процес пошкодження та старіння клітин та знизити ризик розвитку хвороб серця, діабету, раку та інших хронічних захворювань. Таурін – це сульфокислота, яка міститься в рибі, молюсках, курці, індичці та яловичині і часто присутня як добавка в енергетичних напоях.

У дослідженні брали участь 24 жінки віком від 55 до 70 років, які випадковим чином були поділені на дві групи. Перша приймала три капсули таурину по 500 міліграм на день протягом 16 тижнів, а друга отримувала плацебо. Ні учасники, ні вчені не знали, до якої групи належав кожен доброволець. Наприкінці дослідження спеціалісти проаналізували зразки крові учасниць.

Результати експерименту, опубліковані в журналі Nutrition, показали збільшення в крові добровольців, які отримували таурин, рівня антиоксидантного ферменту супероксиддисмутази (СОД) майже на 20% та його зниження у групі плацебо. СОД захищає клітини від негативної дії супероксидних радикалів.

Крім СОД, були проаналізовані два маркери окислювального стресу: глутатіонредуктаза, що знизилася в обох групах, і малоновий діальдегід, що збільшився на 23% у контрольній групі і знизився на 4% у групі таурин.

«Ці результати були скромними, але ми вважаємо, що більш висока доза таурину зможе дати переконливіші докази його користі»,

– сказала Еллен де Фрейтас, одна з авторів дослідження.

Переваги та недоліки харчових добавок із таурином все ще вивчаються. Тому приймати їх без медичного нагляду не рекомендується.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як продовжити стійкість фарбування брів, щоб рідше ходити до майстра

Ми звикли робити манікюр кожні 3-4 тижні, але з фарбуванням брів такої регулярності складно досягти:…

2 години тому

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого…

4 години тому

Тренування, які допоможуть спалити найбільше калорій і схуднути

Коли поставлена ціль схуднути, важливо підтримувати певний ритм руху та спалювати більше калорій, ніж споживаєш.…

1 день тому

Як зупинити осінній «волосопад» і покращити якість волосся

Сезонне випадіння волосся - поширене явище, з настанням холодів волосся стає сухим, як листя на…

1 день тому

ТОП крафтового шоколаду від BOGI CACAO

Шоколад уже давно заполонив серця всіх любителів солодкого. Адже його головною суперсилою є здатність робити…

1 день тому

Головне питання, яке потрібно задати нейл-майстру для якісного манікюру

Найчастіше при плануванні запису в манікюрний салон ми вибираємо локацію і майстра, переглянувши роботи в…

2 дні тому