Краса

Не робіть так: застарівші методи лікування прищів і акне

Незважаючи на те, що сьогодні потрапити на прийом до косметолога не складає особливих труднощів, деякі люди продовжують самостійно боротися з вугровою хворобою і діляться «секретами» догляду за проблемною шкірою з юним поколінням, яке продовжує як губка вбирати міфи про лікування акне домашніми методами.

Розбираємося, яких помилок припускаються багато хто при спробі позбавитися проблем зі шкірою.

1. Не лікувати. Довгий час вважалося, що наявність запалень і вугрова хвороба — це проблема підліткового віку, тому особливих зусиль до лікування прищів не потрібно докладати — «само минеться». Насправді, з проявами вугрової хвороби за статистикою справді стикаються здебільшого люди з 12 до 25-річного віку (а це вже далеко не підлітки). При цьому деякі люди страждають від запалень і в зрілішому віці, тобто протягом усього життя, і захворювання у них протікає важче.

2. Дієта. Донедавна питання харчування при акне стояло досить гостро, оскільки існувала думка, що запалення пов’язані з вживанням певних продуктів. Насправді було виявлено, що навіть дотримання суворої дієти не допомагає позбутися прищів. Було доведено, що у більш ніж 80% випадків акне є спадковим захворюванням, яке може посилюватись різними факторами: у тому числі ендокринологією, харчуванням та ін.

3. Видавлювання прищів. Один із найулюбленіших домашніх способів лікування акне – це видавлювання прищів. Говорячи медичною мовою, аутоекстракція акне або самоушкодження. Мало того, що цей спосіб, що широко рекламується в інтернеті за допомогою статей на тему: «Які прищі можна вичавлювати, а які не можна?», небезпечний, оскільки може призвести до появи рубців та інших неприємних проблем, включаючи збільшення вогнищ запалень, серйознішим запальним процесам, якщо гній не видалений повністю, інфікуванню тощо.

Так і часто є прояв психологічних проблем. Фахівці виявили, що найчастіше до самоушкоджень схильні саме представниці прекрасної статі, для яких схильність до боротьби з прищами є нав’язливим бажанням, яке може бути проявом дисморфофобії, тривожності чи обсесивно-компульсивного розладу. Тому лікування акне в деяких випадках має бути не лише косметологічним, а й психологічним.

4. Спиртові засоби та лосьйони. Якийсь час тому існував міф про те, що проблемну шкіру потрібно обробляти тоніками на спирту — це мало допомогти «підсушити» її та позбавити прищів. Дівчата так намагалися позбавитися проблем, що через якийсь час зіткнулися крім висипів з новою проблемою — шкіра стала чутливою і схильною до подразнень через постійне використання спиртових засобів. Подібні тоніки можна застосовувати лише після погодження з косметологом і, найголовніше, місцево.

5. Народні засоби. Список засобів для лікування прищів величезний – це і ефірна олія чайного дерева, і лимонний сік, і мед, і різні настоянки (ромашки, календули тощо), і аптечні препарати, такі як левоміцетин, ацетилсаліцилова кислота, перекис водню. Проблема з усіма цими засобами в тому, що від прищів позбутися вони не допомагають — більша частина спрямована на те, щоб усунути слідство, а не причину запалень, але при цьому можуть призвести до розвитку дерматиту, який посилить прояв акне.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

19 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

20 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому