Кулінарія

Що робити, щоб випічка не підгоріла: 6 “лайфхаків”, про які знають лише досвідчені господині

Забудьте про підгорілий низ або “засмаглі” краї пирога. Ці поради допоможуть вам спекти ідеальний торт, пиріг, пиріжки або печиво, не зіпсувавши їх.

Випічка –  це завжди затишне проведення часу, що підходить для будь-якого сезону. Мало що може бути настільки ж приємним, як гарячий пиріг та приємний аромат випічки по усьому дому. Однак є один нюанс в процесі випічки, якого бояться кулінари-початківці — це підгоряння країв пирога. Це тому, що краї пирога набагато менш щільні, ніж інша його частина, а найбільше часу готується середина. Рідка начинка, що не пропеклася, може обернутися для всієї страви не меншою катастрофою, ніж обгоріла скоринка. Але як дотриматися балансу, щоб серцевина і краї були ідеального ступеня готовності?

Прогрівайте духовку заздалегідь

Прогріти духовку необхідно до того, як ви відправите в неї тісто, щоб не порушувати час і температуру приготування, вказані в рецепті.

Правильно оберіть температуру. Пам’ятайте, що чим більший об’єм тіста, тим нижче має бути температура і тим довше потрібно пекти.

Слідкуйте за температурним режимом

Як правило, господині рекомендують прогрівати духовку не вище 200 градусів, щоб не допустити пригорання. Однак, для кожного виду тіста існує індивідуальний температурний режим випічки. Пісочне вимагає 220 °, бісквітне – 200 °, дріжджове – 180 °, білкове – 100 °. Рекордсмен у цьому плані листкове тісто, яке іноді випікається за 250°. Ретельно вивчіть рецепт, перш ніж приступати до випічки при таких високих температурах.

Ставте пиріг вище

Якщо духовка дозволяє, поставте пиріг вище, ніж зазвичай. Якщо ви ще не пристосувалися до своєї духовки, ви можете виставити температуру нижче, ніж пропонується в рецепті, щоб точно не допустити підгоряння країв, доки начинка не досягла готовності. Особливо часто у таких впадках горить низ випічки.

Постійно спостерігайте за тим, як просувається готування, але не відкривайте духовку занадто часто, щоб не порушувати режим, і спостерігайте за випічкою через скло.

Завжди давайте пирогу охолонути

Одна з найважливіших частин випічки пирога, особливо якщо він з фруктами, – це охолодження після того, як ви дістанете його з духовки. Важливо дати пирогу добре охолонути, перш ніж нарізати його. Для ласунів це може здатися несправедливою формою тортури, оскільки після тривалого процесу приготування потрібно почекати ще, щоб насолодитися смаколиком. Але на це  є причина.

У фруктових та ягідних пирогах підвищений рівень цукру, і їх випікають при вищій температурі, щоб пропеклася серцевина. Якщо розрізати гарячий пиріг відразу, поки начинка не охолола, вона просто витікає назовні, неначе рідкий сироп. Ну а після застигання начинка стає драглистою, і все утримується на своїх місцях.

Використовуйте менше цукру

Надлишки цукру – фактор, який може призвести до пригорання. Це стосується як самого тіста, так і посипання зверху. Намагайтеся знизити вміст цього інгредієнта у вашій випічці.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

6 години тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

1 день тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

2 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

2 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

3 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

4 дні тому