Лайфстайл

Як боротися з тим, що молоді плодові дерева погано ростуть

Після весняної посадки саджанців садівники очікують гарний прирост. До осені саджанці повинні добре вже підрости. Але іноді молоді дерева практично не розвиваються і не хочуть прокидатися.

Досвідчені садівники стверджують, що є кілька основних причин поганого приросту.

Критерії якості саджанців для посадки

Щоб саджанці швидко почали розвиватися і дали приріст, необхідно відповідально підійти до їх вибору. До основних критеріїв вибору відносять такі моменти:

1. Точна назва сорту. Садівники повинні уважно вивчити опис та визначити, чи підходить цей сорт для вирощування у вашій кліматичній зоні.

2. Зріла кора та відсутність листя. На саджанцях має бути щільна кора. При цьому не повинно бути жодного листя або бруньок. Особливо важливим це для осінньої посадки дерев.

3. Наявність гладкого ствола. На стовбурі молодого саджанця не повинно бути жодних пошкоджень. Наявність плям чи тріщин сприяє активному розвитку хвороб. Хороші саджанці також повинні володіти розвиненими бічними гілками.

4. Місце щеплення. Багато сучасних сортів прищеплюють на підщепу. Він здатний дати деревам стійкість та силу зростання.

Майже всі дерева підходять для висадки навесні або в осінній період. Багато сортів дають гарний приріст навіть після весняної посадки. Ніжні та чутливі саджанці краще висаджувати навесні.

Поширені помилки, що гальмують приріст саджанців

У процесі посадки саджанців садівники-початківці можуть допускати різні помилки. Вони призводять до затримки розвитку. До найпоширеніших помилок відносять:

1. Занадто глибока посадка. Досвідчені садівники рекомендують розміщувати кореневу шийку на рівні з землею. Це оптимальна глибина посадки, яка забезпечить добрий приріст саджанцям. За сильного поглиблення саджанці загинуть вже за кілька сезонів.

2. Городники рекомендують розташовувати місця щеплення під землею. Однак садівники-початківці плутають місця щеплення з кореневою шийкою, що призводить до появи проблем.

3. Недостатній полив після посадки. Необхідно забезпечити регулярний полив не лише навесні, а й восени. Постійний полив допоможе позбутися порожнеч у грунті, і він щільно прилягатиме до коріння.

4. Застій води. Фахівці стверджують, що застій води може призводити до поступового загнивання коріння. Щоб цих проблем уникнути необхідно забезпечити місце посадки гарною дренажною системою.

5. Неправильне місце посадки. У ґрунті має бути достатньо корисних речовин, які зможуть забезпечити швидке зростання на старті.

6. Відсутність регулярних підживлень. Намагайтеся не допускати дефіциту добрив. Досвідчені садівники не рекомендують використовувати азотні добрива восени. Це призведе до послаблення саджанців узимку.

7. Шкідники. Молоді саджанці чутливі до різних ушкоджень та хвороб.


Щоб виправити помилки, необхідно пересадити саджанці. У цьому рекомендується використовувати спеціальні препарати, що дозволяють прискорити розвиток. Активізувати зростання молодих саджанців допоможуть стимулятори.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

7 найстильніших головних уборів цього сезону

Якщо ви хочете, щоб ваша голова була в теплі цієї осені і при цьому загальний…

14 години тому

Які джинси вибрати, щоб виглядати стильно цієї осені і зимою

Вибираємо найпопулярніші моделі серед різних модних трендів які будуть актуальні в цьому осінньо-зимовому періоді. Скінні…

22 години тому

Як виглядає стрижка метелик і кому вона підійде

Стрижка метелик — модна популярна зачіска, яка передає ретровайб. Вона поєднує елементи багатошарових стрижок, створює…

2 дні тому

12 ідей, як зробити одяг оверсайз елегантним

Оверсайз-одяг завжди у пріоритеті у модниць, але восени він особливо затребуваний. По-перше, в ньому дуже…

2 дні тому

5 моделей дутих жилетів, щоб стильно виглядати в холодний сезон

З настанням холодів з шаф достаються пуховики, дублянки та куртки, але часто ми забуваємо про…

2 дні тому

Як стилізувати плаття-светр цієї осені

Для поціновувачів суконь холодна погода не є причиною відмовлятися від жіночних та елегантних образів. Втім,…

2 дні тому