Здоров'я

Як визначити свій біологічний вік і чи варто це робити

Мабуть, ти помічала, що люди одного віку можуть виглядати зовсім по-різному. Чому деякі люди свіжі і сповнені сил у 50, а інші в 20 наче несуть на собі всі тяготи світу? Справа в індивідуальній швидкості старіння.

Боротьба із віковими змінами – сучасна мода. Усі хочуть бути молодими та здоровими, щоб не лише добре виглядати, а й гарно почуватися. Сучасна медицина ввела таке поняття, як біологічний вік, щоб люди могли розуміти, чи старіють вони швидше за норму або, навпаки, збереглися краще за ровесників.  Чим корисне розуміння свого біологічного віку та як його обчислити?

Як визначити біологічний вік?

Біологічний вік – це фізичний стан організму, його загальна зношеність у порівнянні із середньостатистичними показниками, що відповідають певному віку. Є медичні стандарти ваги, артеріального тиску та фізичних навантажень, які вважаються нормою для того чи іншого періоду життя. При цьому немає чіткого визначення, за якими параметрами можна дізнатися скільки тобі біологічних років.

Наприклад, існують різні додатки та послуги, які з урахуванням відповіді питання про спосіб життя прорахують біологічний вік. Більш точно його можна визначити за допомогою біо-маркерів: здати аналізи, оцінити стан здоров’я та його орієнтовну відповідність віку.

Для чого це потрібно? Щоб з’ясувати, людина старіє швидше за свій реальний вік, або повільніше.

При цьому у світі науки досі не визначились із точними критеріями, за якими можна розрахувати біологічний вік пацієнтів. Так що здебільшого дані будуть дуже умовними.

Що впливає на біологічний вік

Стрес, несприятливі умови

Дослідження показали, що під впливом сильного стресу люди починають старіти швидше. Це може бути як незалежні від нас обставини, і вибір: наприклад, робота з високим рівнем стресу.

Порушення режиму сну

Людський організм любить цикли, тому часті відхилення від режиму дня можуть призводити до поганого самопочуття та швидшого старіння. Також негативно на роботі всього організму позначається недостатня кількість сну.

Неправильне харчування

Цукор прискорює старіння, тому що може спричинити інсулінорезистентність – цукровий діабет ІІ типу. Також негативно на здоров’я впливають продукти з великою кількістю солі та хімічних добавок. Не варто переїдати – це не тільки призводить до зайвої ваги, а й порушує роботу системи травлення.

Шкідливі звички

Алкоголь та куріння негативно відбиваються як на зовнішності, так і на здоров’ї людей. У тих, хто п’є і курить, як правило, більш суха шкіра. Алкоголь затримує рідину в організмі та призводить до зневоднення. Куріння негативно впливає на дихальну систему і заважає насичувати організм киснем.

Недостатнє чи надмірне навантаження

Відсутність фізичного навантаження призводить до передчасного старіння м’язів та суглобів. А надмірне навантаження швидко зношує організм і не дає йому відновлюватись.

Генетичні фактори

Спадкові хвороби, схильність до зайвої ваги – це також впливає на швидкість старіння.

Але якщо змінити свою генетику ми можемо, то саме швидкість старіння піддається контролю, отже існує думка, що біологічний вік підлягає регулюванню.

Як відтягнути старіння?

Чудес, звичайно, не буває, але є низка факторів, які здатні вплинути на швидкість старіння. При цьому вони доступні, не вимагають надвитрат і досить очевидні, але якщо прийняти їх як спосіб життя.

Нормалізація сну

Якісний сон і режим дня – ключові важливі чинники відновлення як фізичного, і психологічного ресурсу. Людина, що виспалася, краще виглядає і продуктивніше працює. Для цього потрібно лягати спати приблизно в один і той же час, створювати сприятливу атмосферу (затемнення в кімнаті, провітрювання тощо) і розвантажувати мозок перед сном.

Робота зі стресом

Стрес слід «розчиняти»: це робиться за допомогою стимуляції парасимпатичної нервової системи, яка відповідає за розслаблення. Багато хто вважає, що для відпочинку не треба нічого робити. Але не кожна людина може просто розслабитись та повноцінно відпочити. Комусь допомагає медитація та дихальні практики, а комусь бокс чи пробіжка в парку. Знайди свій улюблений спосіб.

Фізичні навантаження

Наш організм любить інтенсивні короткі навантаження та 2-3 денні періоди спокою. Навантаження потрібно поступово збільшувати, тоді тіло краще відновлюється та адаптується.

Правильне харчування

У своєму раціоні варто зменшити кількість простих вуглеводів (солодке, борошняне), і додати більше продуктів, що містять білок та клітковину. Варто виключити їжу, яка оброблена за допомогою різних синтетичних процесів: все, що містить консерванти, барвники, загусники.

Відмова від шкідливих звичок

Алкоголь та куріння отруюють організм, і йому доводиться витрачати додаткові сили на виведення шкідливих речовин.

Інтервальне голодування

Його не варто практикувати без схвалення та контролю лікаря, але є теорія, що перерви у прийомах їжі допомагають омолоджувати організм. Голод стимулює аутофагію – процес, що виводить ушкоджені клітини. Існують різні схеми: інтервальне голодування, раз на тиждень не вживати їжу 24 години, 3-денне голодування раз на місяць і так далі. Але не варто призначати собі голодування самостійно, у нього є купа протипоказань.

Правильне дихання

Здається, що дихання природний процес, який відбувається ьез нашого контролю. Але для повноцінного насичення організму киснем сучасному міському жителю потрібно постаратися. Існують дихальні техніки, які допомагають очистити рецептори клітин від блокуючих факторів, знижуючи ризик розвитку діабету II типу.

Методи біохакінгу

Існують різні програми та девайси, які допомагають систематизувати заняття, нагадують про них, контролюють виконання вправ. Наприклад, тренажери для дихання демонструють на екрані скільки секунд робити вдих, на скільки затримувати дихання. Це дисциплінує новачків та дозволяє виробити звичку.

Проте, для ефективного уповільнення процесів старіння потрібен комплексний системний підхід, але якщо ти проявиш інтерес до цієї теми, то поступово розберешся в ній і навчишся розуміти, як на зміни реагує твій організм.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

17 години тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

18 години тому

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

2 дні тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

3 дні тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

3 дні тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

5 днів тому