Здоров'я

7 моделей взуття, які не можна носити, якщо у тебе болять коліна

Якщо ти, обираючи взуття, в першу чергу думаєш про красу та моду, то, напевно, знаєш: те, що чудово виглядає, не обов’язково добре відображається на здоров’ї ніг. Іноді на це можна заплющити очі — зрештою, людство давно винайшло пластирі.

Але є випадки, коли нехтувати комфортом не варто, наприклад, коли в тебе болять коліна. Неправильно підібране взуття може погіршити проблему: їх ти знімеш, а неприємні відчуття залишаться.

«Біль у коліні – дуже поширене явище, і чим старшими ви стаєте, тим більша ймовірність зіткнутися з цією проблемою. Взуття у цьому випадку дуже важливе: невдале призведе до збільшення навантаження на колінні суглоби та може призвести до довгострокових наслідків для здоров’я», — каже Брюс Пінкер — хірург, який спеціалізується на операціях стопи.

Що не варто носити, якщо турбують болі в колінах? Ось що експерти включили до чорного списку.

Балетки

Якщо в тебе болять коліна, то можеш сміливо розлучатися з балетками на пласкій підошві. «Вони не забезпечують потрібну підтримку склепіння стопи, що може призвести до проблем з колінами, стегнами та спиною, а також до підошовного фасціїту, який часто називають п’яточною шпорою — це захворювання, викликане запально-дегенеративними змінами підошвеної фасції», — попереджає Пінкер.

Туфлі на високих підборах

Навряд чи це для тебе новина , що високі підбори шкідливі.

“Таке взуття збільшує компресійне навантаження на колінні суглоби на 23%, а також призводять до надмірної напруги литкових м’язів, через що, у свою чергу, положення стопи змінюється, що призводить до болю в суглобах”, – пояснює фізіотерапевт і лікар ЛФК Міліка Макдавелл.

Взуття на платформі

Не варто думати, що платформа краща за високий каблук тільки тому, що через неї стопа не згинається так сильно. «Колінам платформа завдає трохи менше шкоди, ніж високі підбори. Вона порушує природну динаміку ходьби – ви перестаєте перекочуватися з п’яти на носок. У результаті гомілковостопний суглоб і м’язи стопи рухаються менше, і навантаження з них переноситься на колінний суглоб і м’язи, що його оточують», — каже Міліка.

Шльопанці

Якщо ти плануєш носити їх все літо чи всю відпустку, то краще зробити вибір на користь босоніжок. На думку лікарів, носіння шльопанців може зашкодити суглобам. «Шльопанці мають той же мінус, що і балетки на пласкій підошві — вони не забезпечують достатньої підтримки стопи і призводять до її гіперпронації, що позначається на стані колінних суглобів», — пояснює хірург-ортопед Роберт Маклафлін.

Взуття «з пальцями»

«Таке взуття рекламують як “природну” альтернативу для активного відпочинку: за задумом творців, воно має імітувати ходьбу босоніж. Однак розділені пальці заважають стопі прийняти правильне положення, а плоска підошва без достатньої амортизації та підтримки стопи збільшує ударне навантаження на колінні суглоби», – каже Роберт.

Взуття, яке не підходить за розміром чи формою

Важливо не тільки виключити зі свого гардеробу шпильку та платформу — якщо в тебе болять коліна, то будь-яку нову пару треба підбирати особливо ретельно.

«Пара не повинна бути вам мала – коли ви стискаєте пальці ніг, щоб втиснути їх усередину, то перевантажуєте м’язи склепіння стопи і не дозволяєте кісточці виконувати свою функцію. Вгадайте, куди зміщується навантаження? Звісно, ​​на коліно! У той же час не варто купувати взуття, яке велике: якщо черевики бовтаються на нозі, то підйом не отримує йому підтримки», — пояснює Макдавелл.

Найкращим взуттям при болях у коліні експертка вважає правильно підібрані спортивні та бігові кросівки — ну, а нам залишається лише порадіти з того, що зараз вони впишуться практично в будь-який аутфіт!

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

11 години тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

1 день тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

1 день тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому