Кулінарія

Як правильно вибрати копчену ковбасу

У домашніх умовах готуються різні страви, які дозволяють насититися та отримати смакове задоволення. Але незважаючи на те, що додому купують багато сирих продуктів, з яких і готуються страви, досить часто в торгових закладах купуються і повністю готові продукти.

Подробиці

Серед них не останнє місце займає копчена ковбаса, яку можна відразу вживати в їжу або використовувати як інгредієнт для приготування різних страв.

Копчені ковбаси хороші тим, що, згідно зі стандартами, при їх приготуванні м’яса потрібна мінімальна обробка. За рахунок цього смак такої ковбаси добрий, а зберігати копчену ковбасу можна значно довше, ніж інші види м’ясних продуктів.

Така ковбаса часто береться в походи та пікнік, використовується для приготування салатів або для варіння м’ясної солянки. Завжди вважалося, що копчені ковбаси є найнатуральнішими, а отже, найкориснішими для організму людини.

Ковбаса копчена – як її вибирати

Залежно від традицій та рецептів, за якими готуються ковбаси копчені, склад ковбаси може бути різним. Звичайно, загальні методи приготування ковбаси копченої подібні, але кожен виробник може вносити щось нове, що зробить ковбасу зовсім не схожою на інші види копченої ковбаси. Залежно від того, які стадії приготування проходить сировина для копченої ковбаси, їх можна поділити на такі види:

  • копчена ковбаса гарячого чи холодного копчення;
  • напівкопчена ковбаса;
  • сиров’ялена ковбаса;
  • варено-копчена ковбаса.

Виробництво копченої ковбаси

Для приготування копченої ковбаси використовуються невеликі шматочки м’яса або сирий фарш, які коптяться на диму при різних температурах, залежно від сорту ковбаси. Залежно від складу диму та його температури виготовляється ковбаса холодного чи гарячого копчення.

Спочатку димова обробка м’яса використовувалася у тому, щоб убити мікроорганізми, які у м’ясі. Але аромат і смак ковбаси стає специфічним, і в даний час ковбасний фарш або шматочки м’яса найчастіше коптять для того, щоб зробити копчену ковбасу смачнішою та ароматнішою.

При приготуванні напівкопченої ковбаси використовується яловичий або свинячий фарш, який перед копченням спочатку обсмажують, потім проварюють і тільки після цього починають коптити.

У такій ковбасі після попередніх операцій фарш вже повністю готовий і копчення необхідне тільки для того, щоб ковбаса набула свого копченого аромату та смаку, які й робить її більш привабливою.

Копчення сиров’ялених ковбас здійснюється за невисоких температур диму – від двадцяти до тридцяти градусів Цельсія. Термічної обробки ковбаси при цьому не відбувається, але шматочки м’яса або фарш вбирають запах диму і ковбаса стає значно смачніше і ароматніше.

При приготуванні варено-копченої ковбаси шматочки м’яса або фарш ковбасний попередньо варяться і тільки після цього інгредієнти коптяться в диму потрібної температури. За рахунок того, що фарш спочатку варився, така ковбаса має ніжніший смак, легше нарізається на тонкі скибочки і бутерброди з неї приготувати простіше.

Грицан Таня

Закінчила Харківську державну академію культури. Бібліотекар зі стажем, якій довелося змінити свій профіль на журналіста. Маю великий досвід городництва і кулінарії, завдяки чому знаходжу такі цікаві моменти в кожному з цих напрямів, про які ви могли і не знати.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

21 годину тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

22 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому