Здоров'я

Викрадачі здоров’я та молодості: 5 речей у домі, які наближають старість

Наш дім – не завжди наша фортеця. У сучасних будинках часто пліч-о-пліч з людьми співіснують предмети та матеріали, які підривають наше здоров’я зсередини, негативно на нього впливаючи та активізуючи процеси старіння. Саме так працюють екзогенні токсини – це речовини, які надходять до організму із зовнішнього середовища. Щоб довше зберегти молодість і здоров’я, рекомендується мінімізувати, а краще взагалі уникати контакту з ними. Разом з експертом дізнаємося, як це зробити.

Деякі токсини, такі як пестициди та важкі метали (наприклад, ртуть), можуть пошкоджувати ДНК клітин. Це призводить до прискореного старіння організму і навіть підвищує ризик розвитку раку. Також багато токсинів провокують розвиток запальних процесів в організмі. Постійний вплив на внутрішні органи та тканини може викликати хронічне запалення, що також прискорює процес старіння та підвищує ризик різних захворювань.

Токсини можуть призводити до оксидативного стресу, коли в організмі порушується рівновага між утворенням вільних радикалів та здатністю клітин нейтралізувати їх. Деякі токсини можуть негативно впливати на роботу органів, які відіграють ключову роль у очищенні організму від токсинів. Постійна дія токсичних речовин може викликати дисфункцію цих органів та погіршення їх роботи.

Екзогенні токсини також можуть послаблювати імунну систему, роблячи організм більш уразливим до інфекцій та хвороб. Це також працює проти нас: процеси старіння прискорюються, оскільки організму важче боротися з впливом довкілля. Багато токсинів відбиваються на стані шкіри, прискорюючи появу зморшок та інших ознак старіння. Деякі екзогенні токсини можуть впливати на гормональний баланс в організмі. Це може призвести до низки проблем, включаючи порушення менструального циклу, проблеми з репродуктивними функціями та інші гормональні розлади. Важливо пам’ятати, що ряд токсинів з часом може накопичуватися в органах і тканинах, що негативно впливає на організм.

Але щоб упоратися із ситуацією, потрібно знати ворога в обличчя. Розглянемо основні джерела шкідливих речовин, які потенційно знаходяться поруч з нами щодня.

Пластик – на вихід

Несе небезпеку різних захворювань та прискореного старіння виробу із пластику, що містить шкідливі речовини, які можуть потрапити в організм у вигляді мікропластику або нанопластику. Мікропластик – це частинки розміром менше 5 мм, а нанопластик – ще менше, їх можна побачити лише за допомогою спеціалізованих мікроскопів.

Відповідно до ряду недавніх досліджень, наявність частинок мікропластику та нанопластику у бляшці у великій кровоносній судині несе підвищений ризик серцевого нападу, інсульту і може навіть призвести до смерті. Так, при дослідженні групи людей, які перенесли операцію щодо стенозу сонної артерії, було виявлено, що 150 із 257 досліджуваних зразків містили пластикові частинки. Це більше половини випадків. Беручи до уваги вік, стать та низку клінічних показників, вчені зробили висновок про те, що у людей з пластиком у бляшках ризик гострих серцево-судинних проблем у 5 разів вищий, ніж за інших рівних факторів.

Провівши дослідження про користь кип’ятіння водопровідної води для зниження пластику, вчені дійшли висновку, що це дозволяє знизити кількість пластику у воді мінімум на 80%. Але три сполуки, виявлені у воді, — полістирол, поліетилен та поліпропілен — не повністю руйнуються, а фрагментуються на нанопластик. Це робить їх здатними долати природні захисні фільтри організму.

Отже, потрібно:

– Уникати зберігання продуктів з високою жирністю у пластиковому посуді (масло, сир, сметана, молоко);
– Не розігрівати у пластикових контейнерах, користуватися безпечним багаторазовим посудом;
— Вибирати екологічно чисті альтернативи та підтримувати ініціативи щодо заміни пластику.

Двійка з хімії

Багато побутових засобів для чищення, освіжувачів повітря та миючих рідин містять хімічні сполуки, які можуть бути токсичними і завдавати шкоди здоров’ю. Агресивні речовини, такі як аміак, хлор та фталати, можуть подразнювати слизові оболонки дихальних шляхів при вдиханні. Тривалий вплив може збільшити ризик розвитку астми, алергій та інших дихальних проблем. Їх контакт зі шкірою може викликати подразнення, сухість та алергічні реакції.

Триклозан, який використовується в антисептиках та миючих засобах, може накопичуватися у печінці та нирках, при тривалому впливі викликаючи їх функціональні порушення. Фталати можуть токсично впливати на центральну нервову систему, викликаючи головний біль, запаморочення або навіть неврологічні розлади.

Меблі, на які не можна покластися

Серйозну небезпеку для здоров’я можуть нести деякі меблеві обробки та будівельні матеріали. Вони можуть містити формальдегід та інші токсичні сполуки, які впливають на якість повітря, яким ми дихаємо. Також в навколишньому просторі є джерела важких металів, частий контакт з ними може призвести до накопичення їх в організмі та отруєння. Зокрема, небезпека може нести фарба на основі свинцю, забруднений ґрунт, домашні миючі засоби та косметика, свинцевий глазурований керамічний посуд, кераміка та свинцевий кришталь, питна вода і навіть дитячі іграшки та прикраси.

Основні симптоми накопичення свинцю – біль у животі, подагра і біль у м’язах, слабкість і млявість, запори та неврологічні симптоми.

Щоб знизити небезпеку, потрібно знайти джерела свинцю в навколишньому просторі та зменшити контакт із ним. Допомагають усунути наслідки нутрієнти, які знижують запалення. Ефективність показали вітамін В6, цинк, вітамін Е, вітамін С, S аденозил метіонін, NAC, селен, альфа-ліпоєва кислота, таурин та інші речовини.

Мінус барвники та консерванти

Надавати негативний вплив на організм, збільшуючи ризик розвитку хронічних захворювань та передчасного старіння, можуть харчові продукти зі штучними барвниками та консервантами. Деякі з них можуть викликати алергічні реакції у вигляді висипу, свербежу, кишкових розладів та навіть анафілактичного шоку. Сульфіти можуть порушувати нормальний метаболізм у деяких людей, викликаючи проблеми із травленням або мігрені. Деякі дослідження пов’язують тривале вживання продуктів із штучними барвниками та консервантами з підвищеним ризиком розвитку раку. Особливо важливо уникати продуктів із надлишковим вмістом барвників та консервантів дітям, оскільки вони можуть негативно відбиватися на нервовій системі та поведінкових функціях.

Пестицидам та інсектицидам – бій!

Борючись із комахами на садових ділянках та в будинках, можна завдати шкоди і своєму здоров’ю, тому що залишки інсектицидів можуть залишатися на поверхнях у будинку та в повітрі. Не менш небезпечні і пестициди, які часто використовуються для боротьби з хворобами рослин, шкідниками, бур’янами, регулювання зростання рослин.

Ендокринні пестициди імітують функцію естрогену, у зв’язку з чим можуть стати причиною раку молочної залози. Вчені, що досліджують причини виникнення раку, визнали канцерогенність деяких з них: манатион, діазинон, тетрахлорвінфос та паратіон. Шкода може бути завдана через структурне пошкодження ДНК, порушення клітинного гомеостазу та інші механізми.

При цьому важливо зважати на те, що промивання продуктів водопровідною водою протягом 20 хвилин скорочує обсяг пестицидів лише на 27-63%. Зберігання при низькій температурі дозволяє знизити їх кількість на 60-90%. Ультразвукове очищення протягом 20 хвилин ефективне на 50-84%. При промиванні продуктів розчином AlEW (лужна електролізована вода) (pH = 12,2) протягом 45 хвилин вдається усунути до 48-85% пестицидів. Крім того, з цією метою застосовується розчин мікрона кальцію, активований кисень, розчин бікарбонату натрію та інші засоби.

Також для видалення залишків пестицидів у фруктах та овочах використовується озон. Озонування не змінює фізико-хімічні властивості та органолептичні характеристики продуктів та показує найвищі відсотки видалення пестицидів – до 99%.

А ось промивання водопровідною водою, згідно з проведеним у дослідженні зі шпинатом і кумкватом, призводить до втрати лише 10-40% пестицидів.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Настя Каменських та Потап відзначають річницю шлюбу: співачка опублікувала фото

Настя Каменських та Потап одружилися 5 років тому. Так, вони тривалий час знають одне одного,…

17 хв. тому

З якими спеціями можна поєднувати ревінь в начинках для пирогів

Ревінь досить специфічний, бо кислий. Проте це не заважає робити з ним смачні начинки. Просто…

47 хв. тому

Супермодель Сніжана Онопко вдруге вийшла заміж

Сніжана Онопко, яка входить до п'ятірки найуспішніших моделей світу, вдруге вийшла заміж. Вона вперше показала…

1 годину тому

Названо спецію, з якою компот з ревеню стає ексклюзивним напоєм

Ревінь всім добре знайомий. Цей кислячок здатен бути смачною начинкою в пирогах та пиріжках, а…

2 години тому

Чим лід може допомогти вередливій орхідеї, яка не хоче цвісти

Орхідеї прекрасні та надзвичайно гарні. Якщо вони у вас є на підвіконні, то ви періодично…

2 години тому

Салат з помідорів та огірків по-новому: індійський «секрет» в виборі спецій

Салат з помідорів та огірків став настільки звичним, що  навіть важко уявити інші відтінки його…

3 години тому