Здоров'я

Їжа для розуму: ці доступні продукти «підживлять» стомлений мозок і покращать пам’ять

Факт, відомий кожній: у моменти втоми та нервової напруги нас тягне на прості вуглеводи, булочки та солодощі. Але не варто піддаватися спокусі! Лови список продуктів, у яких містяться речовини, здатні на біохімічному рівні підтримати активність перевантаженого щоденними завданнями мозку.

У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Дослідження показують, що продукти, які ми включаємо у свій раціон, відіграють ключову роль у підтримці функції мозку, збереженні пам’яті та загальному, скажімо так, когнітивному благополуччі.

Корисні для мозку продукти не тільки мають відмінний смак — подивися, як гарно вони виглядають! Одне задоволення складати нове меню 🙂

Курячі яйця

Яйця – природне джерело поживних речовин, що підтримують здоров’я мозку, у тому числі холіну (150 мг на велике яйце), лютеїну та зеаксантину (252 мкг на велике яйце).

Холін у яйцях допомагає підтримувати здоров’я мозку протягом усього життя у будь-якому віці та на будь-якому етапі, включаючи пам’ять, мислення, настрій та багато іншого. Яйця є одним з небагатьох продуктів, багатих на холін, і можуть допомогти задовольнити рекомендовану добову норму цієї речовини.

Лютеїн відомий як мікроелемент, відповідальний за здоров’я очей (він буквально накопичується в них), проте, як з’ясувалося відносно недавно, він також дуже важливий для нормального функціонування системи мозку.

Волоські горіхи

Волоський горіх – єдиний горіх, що є надійним джерелом омега-3 жирних кислот ALA. Цей корисний жир може допомогти у боротьбі з окислювальним стресом та запаленням – двома факторами зниження когнітивних функцій.

Від 30 до 60 г волоських горіхів щодня забезпечать тебе запасом ALA. Це особливо важливо у разі схильності до захворювань, що впливають на мислення та пам’ять.

Гриби

Гриби, особливо шиїтаке і гливи, містять ерготіонеїн – амінокислоту, яка діє як антиоксидант.

Протизапальні та антиоксидантні властивості ерготіонеїну роблять його важливим біоактивним з’єднанням, яке може сприяти здоровому старінню, поліпшенню когнітивних функцій і зниженню стресу (за умови, якщо ти в цілому дотримуєшся правил ЗОЖ і режиму харчування, інакше пара глив не вприкуску з бургером). дослідники назвали ерготіонеїн «вітаміном довголіття»!

Дика чорниця

Будь-яка чорниця дуже корисна, але саме дика, зібрана в лісі — унікальний продукт. Недавні дослідження показали, що вона незамінна для тих, хто хоче думати швидше. Ефект настає при тривалому, від півроку, вживанні ягоди (підійде заморожена або у вигляді порошку), причому найбільш виражений ефект проявляється у людей похилого віку старше 60 років.

Зелені листові овочі

Знаємо-знаємо, ми завжди пишемо про користь зелених листових овочів! Тому що це чиста правда, і салат, шпинат, листова капуста та бадилля рослин забезпечують тебе масою переваг у поєднанні з дуже скромною кількістю калорій. Включення зелених листових овочів у щоденне меню може допомогти сповільнити зниження когнітивних функцій завдяки вмісту лютеїну, фолієвої кислоти та бета-каротину.

Лосось

Докозагексаєнова кислота (ДГК) поліненасичених жирних кислот омега-3 – ключова речовина для адекватного розвитку мозку. Цей унікальний жир концентрується в головному мозку та відіграє важливу роль у його функціонуванні.

Але справа не лише у ДГК — якісна риба північних морів, така як лосось — справжній подарунок для пам’яті та когнітивних функцій. У цьому продукті високий вміст біодоступного білка, селену, холіну та йоду.

Кавун

Кавун – наш герой! Соковитий плід містить каротиноїд під назвою лікопін. Ця рослинна сполука має властивості нейропротектора – речовини, що захищає клітини мозку. Зверніть увагу – у той час як червоні/рожеві сорти кавуна містять значну кількість лікопіну, жовті та помаранчеві сорти кавуна містять інші важливі сполуки, які також можуть підтримувати когнітивне здоров’я. Наприклад, жовтий кавун є багатшим джерелом бета-каротину, ніж червоно-рожеві сорти.

Апельсини

Апельсини містять безліч поживних речовин та рослинних сполук: вітамін С, тіамін, вітамін В6 та гесперидин. Усі вони дуже важливі для здоров’я мозку. Дослідження, опубліковане в «Американському журналі клінічного харчування», показало, що якщо вживати свіжий апельсиновий сік щодня протягом двох місяців, є шанс відмінно показати себе в тестах на загальну когн.тивну функцію (порівняно з людьми з іншої групи, яким апельсиновий сік не давали).

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Чому жовтіє молода цибуля на грядці: як врятувати урожай

Цибуля на грядці може раптово пожовтіти.В першу чергу треба розібратися у чому ж причина, а…

27 хв. тому

Найсмачніший та легкий вершковий десерт з бананів

Якщо є щось ніжне та повітряне з бананових десертів, то це мус. Дуже привабливий десерт.…

57 хв. тому

Комплексна трьохетапна допомога кущам троянд із слабким розвитком пагонів

Якщо кущ троянди розвивається слабо, йому потрібна допомога. Комплекс запропонованих в цій статті дій допоможе…

1 годину тому

Закуска з груш, яка здатна здивувати: «секрет» в начинці

На закуску груші можна доповнити апетитною начинкою. Оригінальна подача та цікавий смак. Для гурманів та…

2 години тому

Ідея для овочевого гарніру: запечена капуста зі спеціями

Якщо потрібно на основі капусти приготувати дещо смачне, тоді вам знадобиться цей рецепт. Будемо готувати…

3 години тому

Костянтин Грубич розповів про фатальну аварію, в якій загинула донька: «Якщо дізнаюсь ім’я вбивці, вб’ю його або щось зроблю»

У 2014 році в відомого телеведучого Костянтина Грубича трагічно загинула 17-річна донька. Цю втрату родина…

3 години тому