Здоров'я

Найкращі способи уникнути дискомфорту в животі, якщо напередодні з’їли занадто багато

Ніяк не могла перестати їсти і тепер почуваєшся так собі? Неважливо, що спричинило здуття живота — ПМС, надто смачне частування в гостях чи просто збіг обставин, є прийоми, які допоможуть виправити ситуацію.

Якщо ти читаєш цю статтю зараз, то, швидше за все, відчуваєш фізичний дискомфорт. Після переїдання людина почувається роздутою і млявою; нерідко цьому стану супроводжують неприємні відчуття у шлунку та кишечнику.

Скажімо, соромитися тут нічого, від такого ніхто не застрахований. Лови список способів, які допоможуть швидко повернутися у форму. І тримай його під рукою до вихідних!

Їж клітковину

У всіх є улюблена їжа, і іноді її дуже багато. Перестаравшись із деякими продуктами, можна зіткнутися з неприємними відчуттями в кишечнику і навіть запором. Виправити ситуацію допоможе додаткова доза клітковини.

«Нерозчинна клітковина збільшує обсяг випорожнень, сприяючи регулярному випорожненню і запобігаючи запорам, — каже експерт, лікар-дієтолог Емі Гудсон. — Якщо в тебе було ситне застілля, додавання до раціону клітковини та достатньої кількості води відновить перистальтику кишечника і зменшить здуття живота».

Найпростіший спосіб – з’їсти тарілку вівсянки з оливковою олією або цільнозерновий тост з авокадо.

Додай овочі

За словами Теммі Лакатос, експерта з ЗОЖ та популярного блогера, свіжі овочі та зелень, багаті не лише на клітковину, але й антиоксиданти, також здатні стати справжнім антидотом після переїдання та допомогти тобі швидко відчути себе краще.

«Клітковина із зелені допомагає виводити відходи та токсини з товстої кишки, — пояснює Теммі. – А антиоксиданти в зелених овочах нейтралізують збитки, завдані надмірним вживанням солодких, жирних та промислово оброблених продуктів».

Білок теж потрібен

Цей пункт тісно пов’язаний із попередніми двома, бо головне, що ти можеш зробити наступного дня після того, як переїла — розпочати свій день зі здорового та збалансованого сніданку. Додай до клітковини та овочів білок, що легко засвоюється, щоб утримати здоровий рівень цукру. Яйця, кислий сир, каша, грецький йогурт – все це дасть правильний старт і допоможе почуватися краще протягом дня.

Не варто скасовувати тренування

У цьому немає потреби, але якщо в тебе є час і, головне, трохи сил, дієтологи рекомендують не збивати графік тренувань через те, що напередодні у тебе було застілля.

«Трохи старань у тренажерному залі або ранкова пробіжка допоможуть позбутися почуття роздутості та млявості», — впевнена Емі Гудсон. Узгоджуй фізичну активність зі своїм станом, можливо, замість тренажерів варто відправитися на групову йогу чи басейн.

Пий воду

За словами Емі Гудсон, набряки після застілля — результат вживання продуктів із високим вмістом натрію. Тому вона підкреслює важливість дотримання гідратації до і після рясного прийому їжі.

І це означає не тільки вживання великої кількості води. Щоб підвищити рівень гідратації, спробуй додати до Н2О ще щось. Наприклад, якщо немає протипоказань, приготуй собі детокс напій з яблучним оцтом та лимоном, або детокс воду з журавлиною, апельсином та імбиром. Така рідина вимиє з організму надлишки натрію, цукру та води, і ти здуєшся.

Прогуляйся

Це одна з найкращих речей, яку ти можеш зробити для себе, щоб забезпечити швидке полегшення після переїдання — піти прогулятися.

«Прогулянка допоможе очистити розум. А якщо ти спітнієш, це допоможе вивести невелику кількість солі, а також збільшити приплив крові до мозку, – стверджує Теммі Лакатос. – Також ти спалиш трохи додаткових калорій, що також не зашкодить».

Обережніше із залишками

Для деяких в радість те, що ще кілька днів можна не готувати, задовольнившись залишками зі святкового столу. Але не захоплюйся: навіть якщо в тебе є кілька салатів і пара тортів, не харчуйся тільки ними, інакше набряків, запору та інших задоволень не уникнути. Обов’язково додай до раціону нормальну їжу з клітковиною і білком, і чисту воду. Тільки так ти даси своєму тілу можливість відновитись.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

6 години тому

Топ-5 продуктів, які мають зігріваючий ефект

Якщо светри, куртки та пальто недостатньо зігріватимуть тебе цієї осені, потрібно «підвищувати градус» зсередини. Мова…

6 години тому

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

3 дні тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

3 дні тому

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

5 днів тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

5 днів тому