Здоров'я

Чому не можна їсти консервований тунець щодня: лікарі назвали причину

Тунець приємний на смак і корисний для здоров’я – дієтологи цінують його за високий вміст білка та омега-3 кислот. Але в Україні свіжий тунець досить дорогий, тому в багатьох рецептах використовується консервований. Оскільки відомо, що цей сорт риби накопичує ртуть, виникає питання, скільки продукту можна вживати в їжу, не побоюючись неприємних наслідків?

Американський журнал Consumer Reports нещодавно провів масштабне дослідження вмісту ртуті у консервованому тунці. Для тесту було придбано зразки від безлічі виробників; вивчали тунець різних сортів, виловлений у всьому світі. Результати змушують задуматися: весь баночний тунець містив кілька ртуті, причому в тунці сорту альбакор нейротоксину було найбільше.

І, що найпарадоксальніше, жодних інших закономірностей виявлено не було — рівень ртуті у різних зразках був непередбачуваним. Якщо в деяких банках з однієї партії риба містила мікроскопічні кількості небезпечної речовини, в інших його виявлялося досить багато.

Тому лікарі рекомендують вагітним і тим, хто годує, відмовлятися від вживання як свіжого, так і консервованого тунця — оскільки неможливо розрахувати, яка кількість нейротоксину надійде в організм з порцією риби.

Чому в тунці багато ртуті? Взагалі важливо розуміти, що деяку кількість цієї речовини ми поглинаємо щоразу, коли їмо морепродукти та морську рибу.

Ртуть як природний мінерал присутня в морській і океанській воді, а антропогенне забруднення зробило її рівень ще вище за останні 100 років.

Чим більша риба, тим більше в ній ртуті – вона буквально вбирає нейротоксин з води і харчуючись дрібнішою рибою.

Але саме для тунця ртуть стає особливою проблемою: вона накопичується у його тканинах, оскільки метаболізм тунця «не вміє» виводити цю небезпечну речовину.

Чим ртуть небезпечна для людини? Цей нейротоксин може мати негативні побічні ефекти для здоров’я, серед яких погіршення пам’яті, втрата клітин мозку, порушення рухових навичок та навіть сильне відчуття тривоги. Якщо в організм потрапляє багато ртуті, симптоми можуть нагадувати харчове отруєння з такими бонусами як відчуття поколювання у всьому тілі і м’язова слабкість.

Що ж робити? Вживати в їжу консервований тунець не частіше 1-2 разів на тиждень і звертатися до лікаря при найменших підозрах та зміні самопочуття. Консервовані анчоуси та сардини гарантовано містять мало ртуті, а якщо говорити про свіжі морепродукти, відносно безпечними залишаються кальмари, краби, креветки, тріска та лосось.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

16 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

17 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому