Здоров'я

5 ознак, які говорять про те, що ти їси занадто багато цукру

Давай подивимося правді в очі: майже усі люблять цукор. У цьому немає нічого ганебного — еволюція не тільки безсердечна, а й недалекоглядна: коли вона закладала в нас потяг до солодкого, то навіть уявити не могла, як просто його дістати.

Звичайно, не станеться нічого страшного, якщо ти після важкого дня занадто захопишся морозивом увечері або з’їси кілька шматків неймовірно смачного торта на весіллі у подруги. Однак їсти дуже багато цукру постійно означає завдавати шкоди своєму здоров’ю.

Фахівці ВООЗ рекомендують жінкам обмежити споживання доданого цукру 25 г на день. Але як, наприклад, зрозуміти, скільки його в чайній ложці кетчупу, яку ти з’їдаєш із курячою грудкою? На щастя, можна обійтися без постійного вивчення етикеток: є простіший спосіб зрозуміти, що ти переборщила з цукром — ось які ознаки про це говорять.

Тобі постійно хочеться солодкого

Як пояснює доктор медицини, кардіолог Емі Гудсон, існує порочне коло, з якого складно вирватися: чим більше ми їмо цукру, тим сильніша тяга до нього — це відбувається через стрибки глюкози в крові. Тому краще їсти банани, ніж морозиво: клітковина, що міститься в них, дозволить уникнути таких «спецефектів».

Ти відчуваєш перепади енергії

Ще один симптом стрибків рівня цукру в крові – це постійні коливання рівня енергії: ти то гіперактивна, то раптово втомлюєшся так, що хочеш лише одного – лягти і нічого не робити. Впізнала себе? Тоді їж більше білка та складніших вуглеводів — вони допоможуть постійно почуватися повною сил.

Ти страждаєш від хронічного болю

Як показав ряд наукових досліджень, доданий цукор є «співучасником запалення» — іншими словами, він призводить до виникнення та посилення запальних захворювань. Поговори зі своїм лікарем – можливо, тобі треба не просто лікуватися, а й поміняти раціон.

У тебе високий тиск

Як пояснює доктор медицини Тріста Бест, доданий цукор підвищує рівень сечової кислоти в організмі, а це, у свою чергу, пригнічує вироблення оксиду азоту, який необхідний для підтримки нормального кровообігу.

Ти постійно хочеш їсти

За словами Гудсон, надмірна кількість цукру може впливати на вироблення лептину — гормону, який зменшує апетит та підвищує витрату енергії. Його виділяється менше, у результаті ти починаєш швидше почуватися голодною.

Помітила знайомі симптоми? Подумай про те, щоб замінити випічку цільнозерновим хлібом, а цукерки — фруктами, і, можливо, незабаром помітиш, як змінилася якість твого життя!

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

9 години тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

10 години тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

17 години тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

1 день тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

2 дні тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

2 дні тому